DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти >
141 – Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/11336

Название: Обґрунтування параметрів постійного магнітного поля для передпосівного обробітку зернових культур
Другие названия: Substantiation of parameters of a constant magnetic field for pre-sowing cultivation of grain crops
Авторы: Єфіменко, М. О
Yefimenko, M.
Ключевые слова: магнітне поле
magnetic field
напруження
voltage
обробіток
treatmen
питоме водопоглинання,
specific water absorption
електричний заряд
electric charge
струм
current
Дата публикации: 2021
Издатель: Поліський національний університет
Библиографическое описание: Єфіменко М. О. Обґрунтування параметрів постійного магнітного поля для передпосівного обробітку зернових культур : кваліфікаційна робота : спец. 141 «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка» / Поліський нац. ун-т, каф. електрифікації, автоматизації виробництва та інженерної екології ; наук. кер. Савченко Л. Г. – Житомир, 2020. – 32 с.
Аннотация: В роботі встановлено, що подання насіння як об'єкта електрофізичних впливів з позицій фундаментальних понять термодинаміки дозволило виявити узагальнений потенціал (напруженість магнітного поля), узагальнену координату (електричний заряд), а також виявити основний параметр (питоме водопоглинання), що дозволяє підвищити ефективність передпосівного обробітку насіння в магнітному полі. Проведений багатофакторний експеримент показав, що час відлежування після обробки насіння в магнітному полі, в межах 1-7 днів не впливає на водопоглинання насіння, що дозволяє регулювати час посіву в цих межах. Встановлений час обробітку насіння (1...3 с) дозволяє розробляти малогабаритні компактні установки. Зовнішній магнітний вплив робить істотний вплив на поверхневі електричні потенціали насіння. При цьому з плином часу ці потенціали знижуються, практично, по лінійному закону. Отримані емпіричні залежності, що характеризують зміну поверхневого біопотенціалу і водопоглинання в часі, дозволяють попередньо судити про життєздатність насіння. Енергія проростання і схожість насіння озимої пшениці збільшуються при обробці його в магнітному полі в діапазоні напружень від 1,0 до 6,0 кА/м.
It is established that the representation of seeds as an object of electrophysical influences from the standpoint of fundamental concepts of thermodynamics allowed to identify the generalized potential (magnetic field strength), generalized coordinate (electric charge), as well as to identify the main parameter (specific water absorption). seed treatment in a magnetic field. The conducted multifactorial experiment showed that the aging time after seed treatment in a magnetic field, within 1-7 days does not affect the water absorption of seeds, which allows you to adjust the sowing time within these limits. The set time of processing of seeds (1...3 with) allows to develop small-sized compact installations. External magnetic influence has a significant effect on the surface electric potentials of seeds. At the same time, over time, these potentials decrease, practically, by a linear law. The obtained empirical dependences characterizing the change of surface biopotential and water absorption over time allow to judge the viability of seeds in advance. The germination energy and germination of winter wheat seeds increase when it is processed in a magnetic field in the voltage range from 1.0 to 6.0 kA/m
URI: http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/11336
Располагается в коллекциях:141 – Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
Yefimenko MO_KR_141_2021.pdf1,6 MBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет