DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Періодичні видання >
Наукові горизонти >
2021, т. 24, № 01 >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/11943

Название: Regularities and trends of the of the livestock industry current state in the Zhytomyr region
Другие названия: Закономірності та тенденції сучасного стану галузі тваринництва в Житомирській області
Авторы: Mykytyuk, V.
Микитюк, В. М.
Ключевые слова: market transformation
ринкова трансформація
strategic orientation
стратегічна орієнтація
trends in the livestock industry development
тенденції розвитку галузі тваринництва
productivity
продуктивність
Дата публикации: 2021
Издатель: Поліський національний університет
Библиографическое описание: Mykytyuk V. Regularities and trends of the of the livestock industry current state in the Zhytomyr region / V. Mykytyuk // Scientific Horizons. – 2021. – Vol. 24, No. 1. – P. 36–44.
Аннотация: An important condition for the provision of the country's food security is the production of sufficient quantities of food ensuring its proper quality. The current state of development of the livestock industry, as the main supplier of the population with meat, milk and other products both in Ukraine and at the regional level does not meet its potential capabilities. The purpose of the study was to investigate the trends and patterns of the current state of the livestock industry at the regional level and to find the main ways of its development. The study used general scientific and economic-statistical methods, namely: series of dynamics, analysis and synthesis, comparison. Analysis of the current trends in the livestock industry at the regional level as well as some of its indicators in general for Ukraine was carried out. Changes and dynamics of the average annual available number of livestock and poultry by groups of animals are revealed. It was found that the positive changes in the number of animals led to an increase in meat production, including lamb and goat, and poultry. However, this did not increase the production of beef, pork, milk and honey. The structure of meat production does not fully correspond to the natural and economic area of the animal husbandry. The influence of changes in the dynamics of the level of productivity of farm animals on the gross output of products, especially in the branches of pig breeding, sheep breeding, beekeeping, is estimated. According to the results of the research, the level of production of the main types of livestock products per capita has increased, but does not yet fully meet the physiological norms of consumption of these products. Feed evaluation in animal husbandry allowed measuring the efficiency of their use in terms of nutrients per 1 conventional head and unit of production by its types. An assessment of the economic efficiency of the industry is carried out according to the main indicators that summarise it. In the structure of production costs, the largest part is occupied by direct material costs. It was found that only the production of milk and chicken eggs was profitable. The study suggests the main approaches to the development of the livestock industry in the future.
Важливою умовою забезпечення продовольчої безпеки країни є виробництво достатньої кількості продуктів харчування та забезпечення належної їх якості. Сучасний стан розвитку галузі тваринництва, як основного постачальника у забезпеченні населення м’ясом, молоком та іншими продуктами як в Україні, так і на регіональному рівні не відповідає її потенційним можливостям. Метою дослідження є вивчення тенденцій і закономірностей сучасного стану галузі тваринництва на рівні регіону та пошук основних шляхів її розвитку. Методами і прийомами дослідження стали загальнонаукові та економіко-статистичні методи, а саме: ряди динаміки, аналізу та синтезу, порівняння. Здійснено оцінку сучасних тенденцій розвитку галузі тваринництва на регіональному рівні, а також окремих її показників загалом в Україні. Виявлено зміни та їх тенденції динаміки наявного середньорічного поголів’я худоби і птиці за групами тварин. Встановлено, що позитивні зміни в поголів’ї тварин обумовили збільшення обсягів виробництва м’яса, зокрема баранини та козлятини, птиці. Однак, це не сприяло підвищенню обсягів виробництва м’яса великої рогатої худоби, свинини, молока, меду. Структура виробництва м’яса не повною мірою відповідає природно-економічній зоні ведення галузі тваринництва. Оцінено вплив зміни динаміки рівня продуктивності сільськогосподарських тварин на валовий вихід продукції, особливо в галузях свинарства, вівчарства, бджільництві. За результатами дослідження виявлено, що рівень виробництва основних видів продукції тваринництва з розрахунку на одну особу підвищився, але ще не повною мірою відповідає фізіологічним нормам споживання даної продукції. Оцінка кормів у тваринництві дала можливість визначити рівень ефективності їх використання за поживними речовинами в перерахунку на 1 умовну голову та одиницю продукції за її видами. Здійснено оцінку економічної ефективності галузі за основними узагальнюючими її показниками. У структурі виробничої собівартості найбільшу частину займають прямі матеріальні витрати. Встановлено, що рентабельним було лише виробництво молока, яєць курячих. У статті запропоновано основні шляхи розвитку галузі тваринництва на перспективу.
URI: http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/11943
Располагается в коллекциях:2021, т. 24, № 01

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
SH_2021_24(1)_36-44.pdf449,38 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет