DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Періодичні видання >
Наукові горизонти >
2021, т. 24, № 05 >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/12100

Название: Managing the potential of agro-industrial enterprises in the consumer market
Другие названия: Управління потенціалом агропромислових підприємств на споживчому ринку
Авторы: Vinichenko, I.
Вініченко, І. І.
Tkachenko, S.
Ткаченко, С. М.
Kurbatska, L.
Курбацька, Л. М.
Volovyk, D.
Воловик, Д. В.
Shevchuk, O.
Шевчук, О. Ю.
Surzhenko, N.
Сурженко, Н. В.
Ключевые слова: land and resourse potential
земельний та ресурсний потенціал
land relations
земельні відносини
rent
рента
yield
врожайність
cost prise
собівартість
income
дохід
profitability
рентабельність
Дата публикации: 2021
Издатель: Поліський національний університет
Библиографическое описание: Managing the potential of agro-industrial enterprises in the consumer market / I. Vinichenko, S. Tkachenko, L. Kurbatska [et al.] // Scientific Horizons. – 2021. – Vol. 24, No. 5. – P. 108–120.
Аннотация: The article implements aspects of managing the potential of agroindustrial enterprises in the consumer market. A comprehensive methodological approach to diagnosing the model of assessing the management of the potential of agro-industrial enterprises is proposed, which on the basis of the mathematical apparatus of fuzzy theories allows to optimize its level in the chain of aggregate components, reduce the pressure of factors to limit the competitive position of businesses in the consumer market. It is proved that economic diagnostics allows to reveal causal relations in managerial dysfunctions and to pass to the model of sustainable development of the enterprise and effective use of its potential. A group (integrated) system of economic system diagnostics is proposed, which combines the properties of traditional «rigid» models and algorithms that assess the state of management of agro-industrial enterprises and the reasons for their dysfunction in many uncontrolled flows of resources, with the probability of failure. It is substantiated that the main component in managing the potential of the enterprise is the availability of potential resources, the totality and interaction of which opens up promising opportunities to achieve management goals. The directions of estimating the value of the potential of the agro-industrial enterprise are determined. An expert assessment of the integrated factor coefficient of economic stability of the potential of agricultural holdings of the meat-processing unit of Ukraine has been carried out. The graph-analytical levels of type manifestations of the potential and the profile of its components at the enterprises of agro-industrial production of meat processing unit are determined. Standardized coefficients for rating of agricultural holdings of the meat-processing unit of Ukraine according to their potential have been calculated. The forecast level of indicators and the integrated coefficient of effective management of the potential of agro-industrial enterprises are established.
У статті реалізовано аспекти управління потенціалом агропромислових підприємств на споживчому ринку. Запропоновано комплексний методологічний підхід до діагностики моделі оцінки управління потенціалом агропромислових підприємств, що на основі математичного апарату нечітких теорій дозволяє оптимізувати її рівень у ланцюжку сукупних компонентів, зменшити тиск чинників та обмежити конкурентні позиції бізнесу на споживчому ринку. Доведено, що економічна діагностика дозволяє виявити причинно-наслідкові зв’язки в управлінських дисфункціях та перейти до моделі сталого розвитку підприємства та ефективного використання його потенціалу. Запропоновано групову (інтегровану) систему діагностики економічних систем, яка поєднує в собі властивості традиційних «жорстких» моделей та алгоритмів, що оцінюють стан управління агропромисловими підприємствами та причини їх дисфункції у багатьох неконтрольованих потоках ресурсів, з ймовірністю збою. Обґрунтовано, що основною складовою управління потенціалом підприємства є наявність потенційних ресурсів, сукупність та взаємодія яких відкриває перспективні можливості для досягнення цілей управління. Визначено напрями оцінки вартості потенціалу агропромислового підприємства. Проведено експертну оцінку інтегрального коефіцієнта економічної стабільності потенціалу агрохолдингів м'ясопереробних підприємств України. Визначено графічно-аналітичні рівні типових проявів потенціалу та профілю його складових на підприємствах агропромислового виробництва м'ясопереробної галузі. Розраховано стандартизовані коефіцієнти рейтингування сільськогосподарських господарств м'ясопереробних підприємств України за їх потенціалом. Встановлено прогнозний рівень показників та інтегральний коефіцієнт ефективного управління потенціалом підприємств агропромислового комплексу.
URI: http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/12100
ISSN: 2663-2144
Располагается в коллекциях:2021, т. 24, № 05

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
SH_2021_24_5_108-120.pdf1,35 MBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет