DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Інститути, факультети та підрозділи університету >
Факультети >
Технологічний >
Кафедра технологій виробництва, переробки та якості продукції тваринництва >
Статті >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/12793

Название: Продуктивність, якісний склад та радіоактивність молока корів при підгодівлі їх комплексонатами мікроелементів
Другие названия: Productivity, qualitative composition and radioactivity of cow's milk when feeding them with microelement complexonates
Авторы: Біденко, В. М.
Bidenko, V.
Трохименко, В. З.
Trokhymenko, V.
Маліцький, В. О.
Malitskyi, V.
Маліцька, А. С.
Malitska, A.
Дейнека, М. В.
Deineka, M.
Пєшкова, Н. О.
Pieshkova, N.
Ключевые слова: корови
cows
продуктивність
productivity
раціон
diet
мікроелементи
microelements
комплесонати
complexants
радіонукліди
radionuclides
Дата публикации: 2021
Издатель: Сумський національний аграрний університет
Библиографическое описание: Продуктивність, якісний склад та радіоактивність молока корів при підгодівлі їх комплексонатами мікроелементів / В. М. Біденко, В. З. Трохименко, В. О. Маліцький [та ін.] // Вісн. Сумського нац. аграр. ун-ту. Сер. Тваринництво. – 2021. – Вип. 4 (47). – С. 55–59.
Аннотация: Мікроелементи у житті тварин відіграють надто важливу роль. Вони входять до складу ферментів, гормонів та вітамінів, активують обмінні процеси в їх організмі, сприяють підвищенню продуктивності, покращенню якості отримуваної продукції, підсиленню резистентності. Експериментально встановлено, що мікроелементи здатні вносити певні зміни у метаболізм радіонуклідів. Між мікроелементами і радіонуклідами в організмі тварин можуть виникати складні конкурентні відносини, блокування засвоєння і переходу останніх в організм та їх продукцію. Дослідження нами були проведені у господарстві СТОВ «Полісся» Народицького району Житомирської області на дійних коровах відібраних у 3-и групи по п’ять голів у кожній по принципу параналогів. Тварини 1-ї контрольної групи отримували господарський раціон. Корови 2-ї групи, крім господарського раціону комплексонати мікроелементів цинку у підвищеній кількості, марганцю у нормовані кількості, 3-ї групи у нормовані кількості цинку, марганцю, міді. У результаті проведення експерименту встановлено, що надій корів 2-ї та 3-ї дослідних груп по відношенні до 1-ї контрольної групи був вищим 12 і 10%, відповідно. Введення комплексонатів мікроелементів раціони корів 2-ї та 3-ї групи сприяло зниженню питомої активності молока корів за 137Cs в 1,8 і 1,3 рази, за 90Sr, в 1,6 і 1,3 рази, відповідно. У молоці корів дослідних груп відмічалася тенденція зниження концентрації важких металів, свинцю і кадмію.
Trace elements in the lives of animals play a very important role. They are part of enzymes, hormones and vitamins, activate metabolic processes in their body, increase productivity, improve the quality of products, increase resistance. It has been experimentally established that microelements are able to make certain changes in the metabolism of radionuclides. Between micronutrients and radionuclides in the body of animals can be a complex competitive relationship, blocking the assimilation and transition of the latter into the body and their products. We conducted research in the farm STOV "Polissia" Narodytsky district of Zhytomyr region on dairy cows selected in 3 groups of five heads in each on the principle of pairs of analogues. Animals of the 1st control group received a diet. Cows of the 2nd group, in addition to the economic diet, complexate zinc trace elements in increased quantities, manganese in normalized quantities, 3rd group in normalized quantities of zinc, manganese, copper. As a result of the experiment, it was found that the hopes of cows of the 2nd and 3rd experimental groups in relation to the 1st control group were higher by 12 and 10%, respectively. The introduction of complexes of trace elements in the diets of cows of the 2nd and 3rd groups contributed to the reduction of the specific activity of cow's milk at 137Cs by 1.8 and 1.3 times, by 90Sr, by 1.6 and 1.3 times, respectively. In the milk of cows of the experimental groups there was a tendency to reduce the concentration of heavy metals, lead and cadmium.
URI: http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/12793
Располагается в коллекциях:Статті

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
VSNAU_2021_4_47_55-59.pdf490,04 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет