DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Періодичні видання >
Наукові горизонти >
2021, т. 24, № 09 >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/13021

Название: Amino acid composition of whey and cottage cheese under various rennet enzymes
Другие названия: Амінокислотний склад молочної сироватки та сиру під впливом різних сичужних ензимів
Авторы: Bilyi, V.
Білий, В. Ю.
Merzlov, S.
Мерзлов, С. В.
Narizhnyy, S.
Наріжний, С. А.
Mashkin, Yu.
Машкін, Ю. О.
Merzlova, G.
Мерзлова, Г. В.
Ключевые слова: milk clotting
згортання молока
casein
казеїн
whey proteins
сироваткові білки
enzyme preparations
ферментні препарати
Дата публикации: 2021
Издатель: Поліський національний університет
Библиографическое описание: Amino acid composition of whey and cottage cheese under various rennet enzymes / V. Bilyi, S. Merzlov, S. Narizhnyy [et al.] // Scientific Horizons. – 2021. – Vol. 24, No. 9. – P. 19–25.
Аннотация: Rennet cheeses occupy an important place in the diets of the population of Ukraine. The technology of making cheeses depends on both the quality of raw materials and the quality of enzymes that are used to curdle milk. Therefore, the study of the effect of rennet enzymes obtained using advanced biotechnology on the transformation of milk protein and amino acids into a finished product is of scientific and practical importance. Considering the above, the purpose of this study was to investigate the amino acid composition of whey and cottage cheese for the use of various enzyme preparations. Three groups of samples (n=5) were formed to set up the experiment. Cow's milk for research was selected from clinically healthy cows during the milking period. In the control group of samples, rennet of microbial origin was used for milk clotting. In the first experimental group of samples, an enzyme preparation extracted from rennet of dairy calves was used according to the method of Yu.Ya. Svyrydenko. In the second experimental group, an enzyme preparation obtained by extraction of rennet enzymes according to the method of S.V. Merzlov was used. The content of amino acids in milk, whey, and cheeses was determined by capillary electrophoresis. Studying the milk used for the experiment, it was found that the content of amino acids (lysine, methionine + cystine, tryptophane, valine, leucine, isoleucine, phenylalanine + tyrosine, proline, serine, alanine, glycine, histidine, arginine, aspartic acid and glutamine) did not significantly differ from the typical indicators of milk obtained in central Ukraine. It was found that the use of rennet enzymes extracted according to the method of S.V. Merzlov is accompanied by a decrease in the content of amino acids in serum by an average of 15.9%.
Сичужні сири займають важливе місце у раціонах населення України. Технологія виготовлення сирів залежить як від якості сировини, так і від якості ензимів, які застосовують для зсідання молока. Тому дослідження впливу сичужних ензимів, отриманих за удосконаленої біотехнології на трансформацію білка та амінокислот молока у готовий продукт, має наукове та практичне значення. З огляду на вищезазначене, метою цієї статті було дослідження амінокислотного складу сироватки молока та сиру за використання різних ензимних препаратів. Для постановки досліду було сформовано ІІІ групи проб (n=5). Молоко коров’яче для досліджень відбирали в клінічно здорових корів у період роздою. У контрольній групі проб для зсідання молока використовували сичужний фермент мікробіального походження. У І дослідній групі проб застосовувався ферментний препарат, екстрагований із сичугів молочних телят за методикою Ю.Я. Свириденко. У ІІ дослідній групі застосовували ензимний препарат, отриманий способом екстракції сичужних ензимів за методикою С.В. Мерзлова. Вміст амінокислот у молоці, сироватці та сирах визначали методом капілярного електрофорезу. Досліджуючи молоко, яке використовували для експерименту було виявлено, що вміст амінокислот (лізин, метіонін + цистин, триптофан, валін, лейцин, ізолейцин, фенілаланін + тирозин, пролін, серин, аланін, гліцин, гістидин, аргінін, аспарагінова кислота та глутамін) вірогідно не відрізнявся від типових показників молока, яке отримують в центральній Україні. Встановлено, що застосування сичужних ензимів, екстрагованих за методикою С.В. Мерзлова, супроводжується зменшенням вмісту амінокислот у сироватці в середньому на 15,9 %.
URI: http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/13021
ISSN: 2663-2144
Располагается в коллекциях:2021, т. 24, № 09

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
SH_2021_24_9_19-25.pdf535,19 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет