DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Періодичні видання >
Наукові горизонти >
2023, т. 26, № 07 >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/14417

Название: Adaptive abilities of chard cultivars
Другие названия: Адаптаційні здібності сортів мангольду посівного
Авторы: Idrissova, A.
Ідрісова, А. Б.
Zhumaguloga, Zh.
Жумагулова, Ж. Б.
Myrzabayeva, G.
Мирзабаєва, Г. А.
Abayeva, K.
Абаєва, К. Т.
Bekbauov, M.
Бекбауов, М. Д.
Ключевые слова: variety
сорт
greenhouse
теплиця
biochemical composition
біохімічний склад
productivity
урожайність
biological activity
біологічна активність
Дата публикации: 2023
Издатель: Поліський національний університет
Библиографическое описание: Adaptive abilities of chard cultivars / A. Idrissova, Zh. Zhumaguloga, G. Myrzabayeva [et al.] // Scientific Horizons. – 2023. – Vol. 26, No. 7. – P. 118–128.
Аннотация: The method of growing green vegetable crops in a greenhouse equipped with modern technologies allows controlling humidity, light, temperature, carbon dioxide levels, air circulation and much more. With the help of information and digital technologies, the growth rate of cultivated crops is controlled, yields are increased, and the use of water and resources is more efficient than with traditional cultivation methods. Based on the research work carried out in the period 2020-2022. according to the technology of growing chard sowing in closed greenhouses in Almaty, the Republic of Kazakhstan, an assessment of agrobiological properties, productivity, and adaptability was made. The purpose of the article is to study the range of chard varieties and assess the influence of soil properties, temperature, and illumination on productivity, biochemical composition, and biological activity. The following methods were used in the studies: laboratory – including monitoring and evaluation of the biochemical composition of plant material; biometrics – assessment of the parameters of a comprehensive analysis of the environment and the qualitative characteristics of the crop; phenology – observation of the phases of development; statistics – analysis of information to assess the adaptive capabilities of chard. A wide range of tolerance to growing conditions was observed in the Mercury and Buru varieties, a moderate one in the Bull's Blood and Bride varieties, and a narrower one in the Rubin variety. Under greenhouse conditions, the duration of vegetation in the spring turnover was 45-56 days: variety Mercury v 55 days, Buru – 50 days, Bull's blood – 45 days, variety Bride – 53 days and Rubin – 55 days, respectively. For three years of cultivation, the average yield of chard was Mercury – 5.27 kg/m2, Buru – 4.51 kg/m2, Rubin – 4.86 kg/m2, Bride – 5.09 kg/m2, Bull's blood – 5.54 kg/m2. In the conditions of 2022, active accumulation of photosynthetic material took place in the leaves of most chard varieties. In particular, the practical significance of the methods of growing green vegetables in greenhouse conditions, the organizational and economic processes of greenhouse cultivation, the study of economic and biological characteristics and the yield of various chard varieties form the development strategy for the vegetable growing industry.
Спосіб вирощування зелених овочевих культур у теплиці, оснащеній сучасними технологіями, дозволяє контролювати вологість, освітленість, температуру, рівень вуглекислого газу, циркуляцію повітря та багато іншого. За допомогою інформаційних та цифрових технологій контролюється швидкість зростання оброблюваних культур, підвищується врожайність, а використання води та ресурсів відбувається більш ефективно, ніж за традиційних методів обробітку. На підставі проведених науково-дослідних робіт у період 2020–2022 рр. за технологією вирощування мангольду посівного в закритих теплицях м. Алмати, Республіки Казахстан, проведено оцінку агробіологічних властивостей, врожайності та адаптивності. Мета статті – вивчення асортименту сортів мангольду посівного та оцінка впливу властивостей ґрунту, температури, освітленості на врожайність, біохімічний склад, біологічну активність. У дослідженнях використовувалися такі методи: лабораторні – які включають моніторинг та оцінку біохімічного складу рослинного матеріалу; біометрії – оцінка параметрів комплексного аналізу середовища та якісних характеристик урожаю; фенології – спостереження за фазами розвитку; статистики – аналіз інформації з оцінки адаптивних можливостей мангольда. Широкий діапазон толерантності до умов вирощування спостерігався у сортів Меркурій та Буру, помірний – у сортів Бича кров та Наречена та більш вузький – у сорту Рубін. У тепличних умовах тривалість вегетації у весняному обороті становила 45–56 днів: сорт Меркурій – 55 днів, Буру – 50 днів, Бича кров – 45 днів, сорт Наречена – 53 дні та Рубін – 55 днів, відповідно. За три роки вирощування середня врожайність мангольду склала сорти Меркурій – 5.27 кг/м2, Буру – 4.51 кг/м2, Рубін – 4.86 кг/м2, Наречена – 5.09 кг/м2 та Бича кров – 5.54 кг/м2. У 2022 році у листі більшості сортів мангольда відбувалося активне накопичення фотосинтетичного матеріалу. Зокрема, практичне значення методів вирощування зелених овочів у тепличних умовах, організаційно-економічні процеси тепличного вирощування, вивчення господарсько-біологічних особливостей та врожайності різних сортів мангольду формують стратегію розвитку галузі овочівництва.
URI: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/14417
ISSN: 2663-2144
Располагается в коллекциях:2023, т. 26, № 07

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
SH_2023_26_7_118-128.pdf1,56 MBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет