DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Zhytomyr National Agroecological University >
Інститути, факультети та підрозділи університету >
Факультети >
Екології і права >
Кафедра загальної екології >
Статті >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/2285

Название: Вивчення антимікробної активності етанольного екстракту Lophanthus anisatus Adans (Lamiaceae)
Другие названия: The study of antimicrobial activity of ethanol extract of the Lophanthus anisatus Adans (Lamiaceae)
Авторы: Котюк, Л. А.
Kotyuk, L.
Ключевые слова: етанольний екстракт
ethanol extract
мінімальна бактеріостатична концентрація
minimal bacteriostatic concentration
мінімальна бактерицидна концентрація
minimal bactericidal concentration
Lophanthus anisatus
Дата публикации: 2014
Издатель: Луганський національний університет імені Тараса Шевченка
Библиографическое описание: Котюк Л. А. Вивчення антимікробної активності етанольного екстракту Lophanthus anisatus Adans (Lamiaceae) / Л. А. Котюк // Вісник ЛНУ ім. Тараса Шевченка. – 2014. – № 10 (293), ч. 1. – С. 53–61.
Аннотация: У статті наведено відомості про компонентний склад ефірної олії Lophanthus anisatus, культивованої в умовах Житомирського Полісся. У ефірній олії лофанта ганусового було ідентифіковано 31 компонент, з яких переважаючими були: пулегон (59,187%), ізоментон (14,342%), біциклогермакрен (3,208%), гермакрен D (3,013%), β-каріофілен (2,995%), ментон (2,205%). Досліджено біологічну активність 40% етанольного екстракту Lophanthus anisatus, вирощеного в умовах Полісся України, щодо золотистого стафілокока (Staphylococcus aureus), кишкової палички (Escherichia coli), синьогнійної палички (Pseudomonas aeruginosa) та кандіди біліючої (Candida albicans), які є патогенними стосовно інших організмів. Етанольний екстракт лофанту ганусового містив у своєму складі речовини, які впливали на S. aureus та E. coli, призводячи до підвищення показників MIC і MBC 40% етилового спирту у 2 рази. Компоненти екстракту L. anisatus також двократно посилювали бактеріостатичну дію 40% етанолу щодо P. aeruginosa. На C.albicans екстраговані речовини не впливали. Відмічено перспективність подальшого детальнішого вивчення етанольних екстрактів трави лофанту ганусового з метою виготовлення антибактеріальних та антифунгальних рослинних препаратів.
Описание: The paper provides the information on the component composition of ethereal oil of Lophanthus anisatus cultivated in Zhytomyr Polissya. In the ethereal oil of mint anise 31 component were identified: pulegone (59,187%), isomenthone (14,342%), bicyclogermakren (3,208%), germacrene D (3,013%), β-kariofilen (2,995%), menthone (2,205%) 1,6 germacradien-5-ol (1,502%), isopulegone (1,400%) piperitenone (0,921%), α-cadinol (0,977%), bicycloelemene (0,671%) piperitone (0,628%), δ-cadinene (0,429%), epi-α-cadinol (0,496%) and other. The antimicrobial activity of Lophanthus anisatus extract was studied in accordance with the common methodology of determining the sensitivity of microorganisms to antibacterial preparations. The aboveground part of plants harvested in the last ten-day period of August, in the flowering phase, was used in the experiments. The raw material was reduced to fragments of 1 – 1,5 mm according to the requirements of pharmacopoeia. The extract of L. anisatus was obtained by the method of maceration in 40% ethyl alcohol at a ratio of 1:5 and the concentration of 200 mg/ml. The availability of antimicrobial activity of extracted substances in the structure of the substances studied was determined by the way of comparison of their minimum inhibiting concentrations (MIC) and minimum bactericidal/fungicidal concentrations (MBC/MFC) with those in 40% ethyl alcohol. The paper investigates the biological activity of 40% ethanol extract of Lophanthus anisatus herb grown under the conditions of Ukrainian Polissya as to golden staphylococcus (Staphylococcus aureus), coliform bacillus Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa and Candida albicans which are pathogenic in reference to other organisms. The ethanol extract of L. anisatus contained substances that influenced S. aureus and E. coli causing the twofold increase of MIC and MBC indices of 40% ethyl alcohol. The components of L. anisatus extract also doubled the bacteriostatic effect of 40% ethanol as to P. aeruginosa. The extracted substances did not influence C. albicans. The paper draws attention to the prospects of the further more detailed study of ethanol extracts of mint anise with the aim of producing antibacterial and antifungal herbal preparations.
URI: http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/2285
ISSN: 2227-2844
Располагается в коллекциях:Статті

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
VLNU_2014_10_53-61.pdf421,66 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2017 ЖНАЭУ