DSpace User Registration
 

Institutional Repository of Zhytomyr National Agroecological University >
Інститути, факультети та підрозділи університету >
Факультети >
Ветеринарної медицини >
Кафедра паразитології, ветеринарно-санітарної експертизи та зоогігієни >
Статті >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/2530

Название: Ветеринарно-санітарна оцінка молока, отриманого від корів у дослідному господарстві «Городецьке», Володимирецького району, Рівненської області
Другие названия: Veterinary-sanitary estimation of milk, which has got from cows in exploratory facilities «Gorodetcke» of Volodymirets region of Rivne area.
Авторы: Котелевич, В. А.
Kotelevich, V.
Згозінська, О. А.
Zghozinska, O.
Ключевые слова: молоко
milk
бактеріальне забруднення
bacterial contamination
мастит
mastitis
лавсанові фільтри
mylar filters
дезінфекція
disinfection
Issue Date: 2014
Издатель: Дніпропетровський державний аграрно-економічний університет; Науково-дослідний центр біобезпеки та екологічного контролю ресурсів АПК
Библиографическое описание: Котелевич В. А. Ветеринарно-санітарна оцінка молока, отриманого від корів у дослідному господарстві «Городецьке», Володимирецького району, Рівненської області / В. А. Котелевич, О. А. Згозінська // Науково-технічний бюлетень Науково-дослідного центру біобезпеки та екологічного контролю ресурсів АПК. – 2014. – Т. 2, № 3. – С. 106–111.
Аннотация: Наведені результати, які отримані в 4-ох серіях дослідів з визначення впливу на якість молока ретельної обробки вим’я корів, дезінфекції доїльного устаткування, виключення молока, отриманого від хворих на мастит корів та його фільтрування. Це сприяло покращенню якості молока у дослідному господарстві «Городецьке». Якщо у 2012 році першим сортом було продано лише 65,8 %, то у 2014 – 90,9 %.
Описание: Purpose of our study was to conduct a survey on mastitis cows, thorough preparation for milking animals, apply different processing methods milking equipment to improve the sanitary condition of equipment and milk quality. It is proved that careful care for uber and processing by 1% solution of chloramine reduces the quantity of microelements in 1 sm3 of milk on 29 - 96 %, filtering of milk through lavsan filters - on 81,9 %. The processing of mechanisms by 1% solution of desmol (55 - 56 degrees of Celsium) for disinfection and rinsing with hot water of dairy equipment makes it possible to 86,2-90,5% decrease bacterial contamination of milk and increase its shelf life to 72 hours. The number of somatic cells is a criterion of the incidence of mastitis in cows in the herd and sanitary welfare milk. Systematic checking for amount of the somatic cells in milk will enable to prevent mastitises in good time and will take away the possibility of the arrival of faulty milk on milkplants.
URI: http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/2530
Appears in Collections:Статті

Files in This Item:

File Description SizeFormat
Ntb_NDCBEKR_2014_3_2_106-111.pdf164,07 kBAdobe PDFView/Open
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2017 ZNAEU