DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Zhytomyr National Agroecological University >
Інститути, факультети та підрозділи університету >
Факультети >
Ветеринарної медицини >
Кафедра мікробіології, фармакології та епізоотології >
Автореферати та дисертації >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/2722

Название: Мікрофлора рубця великої рогатої худоби при надходженні 137Cs з кормами
Другие названия: Microflora of large horned cattle rumen at long-term receipt 137 Cs with forages
Авторы: Солодка, Л. О.
Solodkaya, L.
Ключевые слова: мікрофлора рубця
microflora of rumen
велика рогата худоба
large horned cattle
раціон
diet
питома активність
specific activity
вміст рубця
contents of rumen
щільність популяцій аеротолерантних мікроорганізмів
density of populations of aerotolerant microorganisms
леткі жирні кислоти
volatile fatty acids
аміак
ammonia
Дата публикации: 2002
Издатель: Київський національний університет імені Тараса Шевченка
Библиографическое описание: Солодка Л. О. Мікрофлора рубця великої рогатої худоби при надходженні 137Cs з кормами : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. біол. наук : спец. 03.00.01 «Радіобіологія» / Л. О. Солодка. – К., 2002. – 20 с.
Аннотация: Дисертація присвячена виявленню змін в розвитку мікроорганізмів рубця у волів чорно-рябої породи в період згодовування тваринам кормів з підвищеним вмістом 137Сs та під час виведення радіонуклідів (середні значення добової радіоактивності раціону – 50,3±4,2 кБк та 0,6±0,06 кБк відповідно). Встановлено, що згодовування великій рогатій худобі кормів із збільшеним вмістом радіонуклідів 137Сs викликає підвищення кислотності вмісту рубця внаслідок збільшення щодобової кількості летких жирних кислот, що накопичуються в ньому. Вперше доведено, що в мікробній асоціації рубця великої рогатої худоби існують види, щільність популяцій яких достовірно зростає під час тривалого надходження 137Сs в складний шлунок жуйних та види, щільність популяцій яких змінюється одночасно із коливаннями рівня 137Сs в рідині рубця. При вивченні особливостей розвитку окремих фізіологічних груп мікроорганізмів за умов тривалого надходження 137Сs з кормами встановлено, що в популяціях аміло- та протеолітичних мікроорганізмів рубця збільшується активність багатокомпонентних ферментних комплексів, а у аеротолерантних мікробів різних морфофізіологічних груп – спостерігається синхронізація розмноження.
Описание: The dissertation is devoted to revealing of changes in development of rumens microorganism at bulls of black-motley breed in the periods feeding by an animal of forages with excess of the contents 137Cs and at removing of radionuclides (average meanings of a daily radio-activity of a diet - (50,3±4,2) kBq that (0,60, ±06) kBq accordingly). Is established, that feeding to large horned cattle of forages with the increased contents of radionuclides 137Cs causes increase pH of rumen contents owing to increase of daily average quantity of flying greasy acids, which collect in it. For the first time is proved, that in association of rumens microorganism of large horned cattle there are kinds, density of populations at which is authentically increased at long receipt 137Cs in a complex stomach and kinds, density of populations at which changes simultaneously with fluctuations of a level 137Cs in rumen liquid. At study of features of development of separate physiological groups of microorganisms in conditions of long receipt 137Cs with forages is established, that in populations of amilolitic and proteolitic rumens microorganism the activity multicomponent complexes of enzymes is increased, and at aerotolerant microorganisms various morphophisiological groups - the synchronization of duplication is observed.
URI: http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/2722
Располагается в коллекциях:Автореферати та дисертації

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
Аvtoreferat_ Solodkaya_L._2002.pdf250,04 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2017 ЖНАЭУ