DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Zhytomyr National Agroecological University >
Періодичні видання >
Вісник ЖНАЕУ >
Архів >
2014, № 2 (42), т. 1 >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/2773

Название: Активність ферментів антиоксидантної системи у молодняка української м’ясної породи за впливу мікроелементів
Другие названия: The activity of antioxidant system enzymes in young cattle of Ukrainian beef breed under the influence of microelements
Авторы: Милостива, Д. Ф.
Mylostyva, D.
Грибан, В. Г.
Griban, V.
Ключевые слова: еритроцити
erythrocytes
гемоглобін
hemoglobin
антиоксиданта система
antioxidant system
супероксиддисмутаза
superoxide dismutase
каталаза
catalase
пероксидаза
peroxidase
мідь
copper
марганець
manganese
кобальт
cobalt
Дата публикации: 2014
Издатель: Житомирський національний агроекологічний університет
Библиографическое описание: Милостива Д. Ф. Активність ферментів антиоксидантної системи у молодняка української м’ясної породи за впливу мікроелементів / Д. Ф. Милостива, В. Г. Грибан // Вісник ЖНАЕУ. – 2014. – № 2 (42), т. 1. – С. 187–191.
Аннотация: У результаті вивчення змін морфологічних показників крові та активності ферментів антиоксидантної системи у молодняка великої рогатої худоби за умови додавання до раціону мікроелементів у вигляді сульфату міді, хлориду кобальту та сульфату марганцю, було встановлено, що за дії мінеральних сполук кількість еритроцитів та вміст гемоглобіну зазнавали змін. Отримані дані свідчать, що найвищі морфологічні показники крові були у тварин за впливу кобальту. Також відмічалося, що мікроелементи мали вплив й на супероксиддисмутазну, каталазну та пероксидазну активність. Найбільший вплив на активність антиоксидантних ферментів мали мідь та марганець. Такі зміни кількості еритроцитів, вмісту гемоглобіну та активності ферментів антиоксидантної системи обумовлено тим, що мідь, кобальт та марганець мають стимулюючий вплив на кровотворні процеси організму та входять до складу антиоксидантних ферментів.
Описание: The research results related to the morphological changes in blood indices and in the activity of antioxidant system enzymes in young cattle, as well as while adding microelements in the form of copper sulfate, cobalt chloride and manganese sulfate to the diet testify to the increase number of erythrocytes and hemoglobin level increased under the influence of mineral compounds. The data obtained show that cobalt had the strongest impact on the morphological parameters of blood of cattle. One can also observe a considerable effect of microelements on the superoxide dismutase, catalase and peroxidase activity. Copper and manganese prove most efficient as to their effects on the activity of antioxidant enzymes. The above changes in the number of erythrocytes, hemoglobin content and the activity of antioxidant enzymes stipulated by the fact that the copper, cobalt and manganese have a stimulating effect on the hematopoietic processes of the body and form a part of antioxidant enzymes.
URI: http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/2773
Располагается в коллекциях:2014, № 2 (42), т. 1

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
VZNAU_2014_2_1_187-191.pdf204,36 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2017 ЖНАЭУ