DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Періодичні видання >
Вісник ЖНАЕУ >
Архів >
2015, № 2 (50), т. 1 >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/3336

Название: Роль нітратного забруднення овочевої продукції та питної води у формуванні неканцерогенного ризику для населення с. Лука Житомирського району
Другие названия: The role of nitrate contamination of vegetables and drinking water in the formation of non-carcinogenic risk to the habitants of Luka village Zhytomyr region
Авторы: Герасимчук, Л. О.
Gerasymchuk, L.
Ключевые слова: нітрати
nitrates
овочі
vegetables
вода джерел нецентралізованого водопостачання
decentralized water supply sources
коефіцієнт небезпеки
hazard quotient
неканцерогенний ризик
noncarcinogenic risk
Дата публикации: 2015
Издатель: Житомирський національний агроекологічний університет
Библиографическое описание: Герасимчук Л. О. Роль нітратного забруднення овочевої продукції та питної води у формуванні неканцерогенного ризику для населення с. Лука Житомирського району / Л. О. Герасимчук // Вісник ЖНАЕУ. – 2015. – № 2 (50), т. 1. – С. 55–63.
Аннотация: Встановлено, що у 36,4–70 % відібраних зразків овочевої продукції, що вирощується в особистих селянських господарствах та у 100 % відібраних проб води джерел нецентралізованого водопостачання с. Лука Житомирського району спостерігався підвищений вміст нітратів. Максимальний внесок у загальне значення експозиції нітратів, які надходять в їжу, вносять буряк столовий та картопля – 44,3 та 19,3 %, відповідно. Величина загального коефіцієнта небезпеки нітратів становить 3,98 для рівня медіани та 7,96 для 90-го процентиля, що свідчить про ймовірності розвитку негативних ефектів за рахунок щоденного надходження даних сполук з овочевою продукцією та питною водою до організму людини протягом всього життя. Внесок ризику контамінації овочевої продукції у сумарний неканцерогенний ризик становить 5,2 %.
Описание: It was found that in 36,4–70 % of selected samples of vegetables grown in a private farms and in 100 % of selected samples of water sources with decentralized water supply of Luka village Zhytomyr region experienced high content of nitrates. The maximum contribution to the overall exposure of nitrates entering with the food make beet and potatoes – 44,3 and 19,3 % respectively. The value of hazard quotient of nitrates is 3,98 for the level of median and 7,96 for the 90-percentile, that indicates probabilities of development of negative effects due to the daily intake of these compounds with vegetables and drinking water to the human body throughout life. The contribution of the risks of contamination of vegetable production in total noncarcinogenic risk is 5,2 %.
URI: http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/3336
Располагается в коллекциях:2015, № 2 (50), т. 1

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
VZNAU_2015_2_1_55-63.pdf391,65 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет