DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Zhytomyr National Agroecological University >
Інститути, факультети та підрозділи університету >
Факультети >
Ветеринарної медицини >
Кафедра акушерства і хірургії >
Статті >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/4360

Название: Морфологічний і біохімічний склад аортальної та венозної крові корів перед отеленням і після нього
Другие названия: Морфологический и биохимический состав аортальной и венозной крови коров перед отелом и после него
Morphologicai and biochemical composition of aortic and venous blood of cows before and after calving
Авторы: Грищук, Г. П.
Grischuk, G.
Ключевые слова: корови
коровы
cows
сухостійний період
сухостойный период
dry period
морфологічні і біохімічні показники крові
морфологические и биохимические показатели крови
morphological and biochemical indices of blood
венозна і аортальна кров
венозная и аортальная кровь
arterial and venous blood
остаточний діагноз
заключительный диагноз
final diagnosis
Дата публикации: 2015
Издатель: Сумський національний аграрний університет
Библиографическое описание: Грищук Г. П. Морфологічний і біохімічний склад аортальної та венозної крові корів перед отеленням і після нього / Г. П. Грищук // Вісн. Сумського нац. аграр. ун-ту. Сер. Вет. медицина. – 2015. – Вип. 7 (37). – С. 17–20.
Аннотация: Встановлено, що у корів більшість досліджуваних показників в аортальній крові вищі, ніж у венозній, але не виходять за фізіологічні межі венозної кров. Виявлену різницю морфологічного й біохімічного складу аортальної і венозної крові можна пояснити особливостями їх функції і фізіології. При порівнянні морфологічного та біохімічного складу венозної та аорталь­ної крові корів за 5-7 діб перед отеленням та через 1-3 доби після нього нами було встановлено, що переважна більшість досліджуваних показників аортальної крові були вищими, ніж венозної, але у фізіологічних межах. Виявлені відмінності в складі венозно аортальної крові до та після отелення можна пояснити фізіологічними та функціональними особливостями, що їх виконує кров в організмі.
Установлено, что у коров большинство исследуемых показателей аортальной крови выше, чем в венозной, но они не выходят за физиологические границы венозной крови. Выявленную разницу морфологического, а также биохимического состава аортальной и венозной крови можно объяснить особенностями их функции и физиологии. При сравнении морфологического и биохимического состава венозной и аортальной крови коров за 5-7 суток перед отелом и через 1-3 суток после него нами было установлено, что подавляющее большинство исследуемых показателей аортальной крови были выше, чем венозной, но в физиологических пределах. Выявлены различия в составе венозно-аортальной крови до и после отела можно объяснить физиологическими и функциональными особенностями, которые выполняет кровь в организме.
Blood tests give grounds to explore the possible changes in the whole organism and in a certain way to confirm the final diagnosis, to prescribe effective treatment, to monitor the progress and to predict the end of the disease, and to objectively evaluate the pathogenesis of the disease causing infertility. In our study morphological and biochemical composition of venous and aortic blood of cows before and after calving are revealed. Morphological and biochemical composition of aortic blood of cows before calving differed from venous according to the following criteria: ortalli blood was greater than the number of red biood ceiis, inorganic phosphorus, toiai protein, giobuiin, toiai biiirubin, urea and was higher than the activity of enzymes: Ait, AST, LDH, alkaline phosphatase and less albumin ana cholesterol. After calving investigated morphological and biochemical composition of aortic blood on the majority of indicators was also higher than venous contents: total protein, albumin, total bilirubin, creatinine, urea; the activity of ALAT, ASAT, LDH, alkaline phosphatase. Less than in venous blood, ortalli contained leukocytes, glucose, globulin and cholesterol. Found no significant difference in content in ortalli blood before calving and after calcium, urea, cholesterol and triglycerides. Studies give reason to say that most of the studied parameters in ortalli blood is higher than in venous, but not beyond physiological limits. Identified differences in morphological and biochemical composition of the aortic and venous blood can be explained by the peculiarities of their function and physiology. The lowest level in ortalli blood before calving, number of erythrocytes, leukocytes and albumin due to their involvement in ensuring the viability of the fetus before birth, and the content of total bilirubin and informative activity of enzymes because they enter the blood products of metabolism in the process of calving. The decrease in ortalli blood after calving hemoglobin, glucose, inorganic phosphorus, total protein, globulin and creatinine justified their participation in biochemical processes, providing course calving.
URI: http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/4360
Располагается в коллекциях:Статті

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
Nv_SNAY_2015_17-20.pdf304,45 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2017 ЖНАЭУ