DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Інститути, факультети та підрозділи університету >
Факультети >
Агрономічний >
Кафедра захисту рослин >
Матеріали конференцій >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/4980

Название: Заходи щодо обмеження шкідливості альтернаріозу картоплі в умовах Полісся України
Авторы: Положенець, В. М.
Polozhenets, V.
Немерицька, Л. В.
Nemerytska, L.
Журавська, І. А.
Zhuravska, I.
Ключевые слова: хвороби картоплі
альтернаріоз
сорт
фітопатологічна експертиза
польовий метод
лабораторно-польовий метод
Полісся України
Дата публикации: 2013
Издатель: Сумський національний аграрний університет
Библиографическое описание: Положенець В. М. Заходи щодо обмеження шкідливості альтернаріозу картоплі в умовах Полісся України / В. М. Положенець, Л. В. Немерицька, І. А Журавська // Гончарівські читання : зб. тез Міжнар. наук.-практ. конф. присвяч. 84-річчю з дня народж. д-ра с.-г. наук, професора Гончарова Миколи Дем'яновича, 28 трав. 2013 р. – Суми : СНАУ, 2013. – С. 215–217.
Аннотация: Для дослідження розповсюдженості та розвитку альтернаріозу в Поліссі України протягом 2009–2011 років було здійснено фітопатологічну експертизу картоплі в 20 базових господарствах різних форм власності. Визначено, що в залежності від рівня розвитку альтернаріозу територію цього регіону доцільно поділити на три зони – сильного (І, 35–40 %), помірного (ІІ, 30–35 %) та слабкого (ІІІ, до 30 %) розвитку хвороби. За результатами оцінки стійкості сортів картоплі до альтернаріозу польовим та лабораторно-польовим методами визначено найбільш стійкі сорти в кожній групі стиглості – Ластівка (ранні); Доброчин (середньоранні); Луговська (середньостиглі); Ракурс (середньопізні). Застосоване в роботі узагальнення оцінок стійкості, отриманих різними методами, дозволяє зменшувати похибки оцінювання. Виділені сорти картоплі з підвищеною стійкістю до альтернаріозу доцільно використовувати у виробництві та селекційній роботі. Альтернаріоз (рання суха плямистість) картоплі є широко розповсюдженою хворобою, яка за своєю шкідливістю (втрати врожаю в деякі роки сягають 40%) не поступається фітофторозу. Врахування розповсюдженості та шкідливості альтернаріозу картоплі в кожному районі її вирощування, зокрема й у Поліссі України, надає можливість більш раціонально планувати та здійснювати відповідні заходи захисту.
URI: http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/4980
Располагается в коллекциях:Матеріали конференцій

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
GCh_2013_215-217.pdf130,83 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет