DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Інститути, факультети та підрозділи університету >
Факультети >
Права, публічного управління та національної безпеки >
Кафедра суспільних наук >
Статті >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/4996

Название: Правовий статус землевласників Правобережної України в другій половині XIX – на початку XX ст.
Авторы: Романюк, Н. Й.
Романюк, Н. И.
Romaniuk, N.
Ключевые слова: право
земельна власність
сільське господарство
ринкова економіка
столипінська аграрна реформа
селянська аграрна реформа
Правобережна Україна
Дата публикации: 2015
Издатель: Житомирський державний університет імені Івана Франка
Библиографическое описание: Романюк Н. Й. Правовий статус землевласників Правобережної України в другій половині XIX – на початку XX ст. / Н. Й. Романюк // Літописець / ЖДУ ім. І. Франка. – 2015. – Вип. 10 : Права людини: історичний вимір і сучасні тенденції : зб. доп. 2-ої Всеукр. наук.-практ. конф., 26–27 листоп. 2014 р. – С. 7–13.
Аннотация: У статті досліджено правовий статус землевласників Правобережної України в другій половині XIX – на початку XX ст. Зазначено, що економічною основою дня розвитку сільського господарства, промисловості, а відтак підприємництва стали, в першу чергу, великі землеволодіння підприємливих дворян, які на базі своїх маєтків зуміли створити прибуткові товарні господарства. Власність на землю стала основою їх підприємницької діяльності. Правовий статус землевласників досліджуваного періоду визначено в положеннях селянської та столипінської аграрних реформ. У ході реформувань у сільському господарстві другої половини XIX – початку XX ст. відбулися докорінні зміни у сфері землеволодіння і землекористування, які сприяли більш ефективному господарюванню, розвитку підприємництва. Окрім того, поряд з недоліками тогочасного законодавства, протекціонізмом царизму щодо дворянства, гарантована недоторканність власності сприятливо впливали на соціально-економічні процеси. Сільське господарство в історії України є сферою діяльності значної частини населення. Земля була й залишається невичерпним джерелом суспільного багатства Реорганізація колгоспів і радгоспів та розподіл власності на селі об’єктивно спричинили дезінтеграційні та деструктивні процеси. Прикро, що споконвіку працьовите українське село, яке несе у прийдешні покоління досвід господарювання на землі, донині не знайшло комфортного притулку на щаблях сучасності. І хоча наперекір руйнації з’являються сільські підприємці – паростки вмілого господарювання на землі, однак продовжується соціально-економічний занепад села. Руйнівні процеси на селі здатні зупинити політична воля і компетентність державників, максимальні інвестиції та підготовлені спеціалісти сільського господарства. Проблема землі та права власності на неї залишаються ключовими у діяльності урядових кіл та суспільства.
URI: http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/4996
Располагается в коллекциях:Статті

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
Litopysets_2015_10_7-13.pdf499,25 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет