DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Інститути, факультети та підрозділи університету >
Факультети >
Агрономічний >
Кафедра захисту рослин >
Матеріали конференцій >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/6168

Название: Сортова резистеність картоплі до альтернаріозу в умовах Полісся України
Другие названия: Сортовая резистентность картофеля к альтернариозу в условиях Полесья Украины
Sort firmness of potato to the early blight in the conditions of Polissia of Ukraine
Авторы: Середюк, Д. І.
Середюк, Д. И.
Serediuk, D.
Гнатишін, В. В.
Гнатишин, В. В.
Hnatyshin, V.
Журавська, І. А.
Журавская, И. А.
Zhuravska, I.
Ключевые слова: хвороби картоплі
болезни картофеля
diseases of potato
альтернаріоз картоплі
альтернариоз картофеля
potato early blight
резистентність
резистентность
firmness
сорти картоплі
сорта картофеля
sorts of potato
Полісся України
Полесья Украины
Polissia of Ukraine
Дата публикации: 2016
Издатель: Національний університет біоресурсів і природокористування України
Библиографическое описание: Середюк Д. І. Сортова резистеність картоплі до альтернаріозу в умовах Полісся України / Д. І. Середюк, В. В. Гнатишін, І. А. Журавська // Біотехнологія: звершення та надії : зб. тез V Всеукр. наук.-практ. конф. студентів, аспірантів та молодих вчених, 12–13 трав. 2016 р. – К. : КОМПРИНТ, 2016. – С. 185–186.
Аннотация: Альтернаріоз картоплі є широко розповсюдженою хворобою, яка за своєю шкідливістю (втрати врожаю в деякі роки сягають 40%) не поступається іншим відомим захворюванням цієї сільськогосподарської культури. Досліджено стійкість сортів картоплі до альтернаріозу польовим та лабораторно-польовим методами в умовах Полісся України, а також проаналізовано та узагальнено результати, отримані за ними обома. Аналіз отриманих результатів показує, що в цілому стійкість до альтернаріозу в ранніх сортів є нижчою, ніж у більш пізніх. Альтернаріоз або рання суха плямистість картоплі є широко розповсюдженою хворобою, яка за своєю шкідливістю (втрати врожаю в деякі роки сягають 40%) не поступається іншим відомим захворюванням цієї сільськогосподарської культури (Положенець В.М. та ін., 1994). Збудниками альтернаріозу картоплі є два види грибів роду Alternaria: Alternaria solani (Ell et Mart.) та Alternaria altemata Keissler. Одним із головних напрямків у системі захисту картоплі від альтернаріозу є створення та впровадження у виробництво сортів, які мають високу стійкість до збудників цієї хвороби. Застосування сортів із високою стійкістю до альтернаріозу дає змогу не лише знизити витрати на застосування засобів захисту, але й отримати високі і стабільні врожаї.
Альтернариоз картофеля является широко распространенной болезнью, которая за своей вредностью (потери урожая в некоторые годы достигают 40%) не уступает другим известным заболеванием этой сельскохозяйственной культуры. Исследована стойкость сортов картофеля к альтернариозу полевым и лабораторно-полевым методами в условиях Полесья Украины, а также проанализированы и обобщены результаты, полученные за ними обоими. Анализ полученных результатов показывает, что в целом стойкость к альтернариозу у ранних сортов является ниже, чем в более поздних.
Potato early blight is widespread illness that after the harmfulness (the losses of harvest in some years arrive at 40%) does not yield other known diseases of this agricultural culture. Firmness of sorts of potato to the potato early blight by the field and laboratory-field methods in the conditions of Polissia of Ukraine is investigated, and also the results got after them both are analysed and generalized. The analysis of the got results shows that on the whole firmness to the potato early blight in early sorts is below, than in later.
URI: http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/6168
Располагается в коллекциях:Матеріали конференцій

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
BZTN_2016_185-186.pdf166,61 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет