DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Інститути, факультети та підрозділи університету >
Факультети >
Економіки та менеджменту >
Кафедра економіки, підприємництва та туризму >
Статті >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/7883

Название: Економічні та екологічні проблеми зернового господарства в контексті сталого розвитку регіонів
Авторы: Новікова, М. Ф.
Novikova, M.
Ключевые слова: зернове господарство
агропромислове виробництво
економічні та екологічні проблеми
сталий розвиток
зернові культури
Дата публикации: 2004
Издатель: Інститут регіональних досліджень ім. М. І. Долішнього Національної академії наук України
Библиографическое описание: Новікова М. Ф. Економічні та екологічні проблеми зернового господарства в контексті сталого розвитку регіонів / М. Ф. Новікова // Соціально-економічні дослідження в перехідний період. – 2004. – Вип. 2 (XLVI) : Природно-ресурсний потенціал в системі просторового розвитку. – С. 200–204.
Аннотация: Кризовий стан економіки, низька ефективність вітчизняного агропромислового виробництва ускладнюється впливом негативних наслідків не лише економічного, а й екологічного характеру. Це пов'язано з застосуванням техногенних засобів стимуляції агроценозу. Розвиток продуктивних сил донедавна здійснювався й здійснюється без належного врахування екологічних та соціальних чинників, критеріїв, обмежень і вимог ресурсно-екологічної безпеки. Внаслідок цього порушується нормальний хід природних процесів, відбувається деградація і зниження якості життєвого середовища, що, зрештою, негативно відбивається на сільських і міських жителях, трудовому потенціалі села й країни в цілому. Визначено, що вирощування зернових за біологічними технологіями дає можливість раціонально використовувати засоби виробництва, одержувати екологічно чисту продукцію й забезпечувати збереження навколишнього середовища від забруднення рештками добрив і пестицидів. Запропоновано систему господарювання, яка сприятиме призупиненню процесу деградації як землеробства в цілому, так і орних земель Полісся, дасть можливість отримати вільних обігових коштів, допоможе залученню інвестицій, є підтримкою регіонального екстенсивного (біологічного) ведення землеробства, зональної та внутрішньогалузевої спеціалізації в плані забезпечення тваринництва високобілковим зернофуражем, сприяє ефективному використанню в процесі виробництва однотипної техніки, підвищує економічність господарювання та продуктивність праці в наслідок підвищення його ефективності, знижує екологічне навантаження на навколишнє середовище та населення.
URI: http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/7883
ISSN: 1727-589Х
Располагается в коллекциях:Статті

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
Zb_nauk_pr_2004_2_200-204.pdf66,11 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет