DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Інститути, факультети та підрозділи університету >
Факультети >
Технологічний >
Кафедра годівлі, розведення тварин та збереження біорізноманіття >
Статті >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/8130

Название: Молочна продуктивність та перебіг лактації корів українських чорно-рябої та червоно-рябої молочних порід в умовах безприв’язного утримання
Другие названия: Молочная продуктивность и течение лактации коров украинских черно-пестрой и красно-пестрой молочных пород в условиях беспривязного содержания
Milk production and flow lactation of cows of ukranian black-and-white and red-and-white dairy breeds in the conditions of non-fixing housing
Авторы: Пелехатий, М. С.
Пелехатый, Н. С.
Pelekhaty, M.
Піддубна, Л. М.
Поддубная, Л. М.
Piddubna, L.
Кобернюк, В. В.
Kobernyuk, V.
Гунтік, Т. О.
Гунтик, Т. О.
Guntik, T.
Ключевые слова: українська чорно-ряба молочна порода
украинская черно-пестрая молочная порода
Ukranian black-and-white dairy breed
українська червоно-ряба молочна порода
украинская красно-пестрая молочная порода
Ukranian red-and-white dairy breed
молочна продуктивність
молочная продуктивность
milk production
перебіг лактації
ход лактации
flow of lactation
лактаційна крива
лактационная кривая
lactation curve
вміст жиру і білка
содержание жира и белка
fat and protein content
Дата публикации: 2017
Издатель: Вінницький національний аграрний університет; Академія сільськогосподарських наук Грузії
Библиографическое описание: Молочна продуктивність та перебіг лактації корів українських чорно-рябої та червоно-рябої молочних порід в умовах безприв’язного утримання / М. С. Пелехатий, Л. М. Піддубна, В. В. Кобернюк, Т. О. Гунтік // Аграрна наука та харчові технології. – 2017. – Вип. 2 (96). – С. 199–205.
Аннотация: Проведено порівняльний аналіз основних показників молочної продуктивності та перебігу лактації корів-первісток українських чорно- та червоно-рябої молочних порід в умовах молочного комплексу ТОВ «Івниця» Житомирської області. Встановлено, що корови української чорно-рябої молочної породи мають перевагу над червоно-рябими ровесницями за надоєм за 305 днів лактації (+140 кг) та коефіцієнтом постійності лактації (+3,4%), поступаючись їм за жирномолочністю (–0,04%). Доведено, що корови обох порід добре роздоюються, мають максимальні надої на 1–3 місяцях лактації, мінімальні – на 9–10-х, середньодобові місячні надої зменшуються у 1,5 рази. Динаміка жиру і білка упродовж лактації також аналогічна для корів обох порід – після деякого зменшення на 2–3 місяцях їх вміст стрімко збільшується, досягаючи максимуму наприкінці лактації.
Проведен сравнительный анализ основных показателей молочной продуктивности и течения лактации коров-первотелок украинских черно- и красно-пестрой молочных пород в условиях молочного комплекса ООО «Ивница» Житомирской области. Установлено, что коровы украинской черно-пестрой молочной породы имеют преимущество над красно-пестрыми сверстницами по удою за 305 дней лактации (+140 кг) и коэффициенту постоянства лактации (+3,4%), уступая им по жирномолочности (–0,04% ). Доказано, что коровы обеих пород хорошо раздаиваются, имеют максимальные удои на 1–3 месяцах лактации, минимальные – на 9–10-х, среднесуточные месячные удои уменьшаются в 1,5 раза. Динамика жира и белка в течение лактации также аналогичная для коров обеих пород – после некоторого уменьшения на 2–3 месяцах их содержание стремительно увеличивается, достигая максимума в конце лактации.
The comparative analysis of the essential indexes of milk production and flow lactation of first-calf cows of Ukranian black-and-white and red-and-white dairy breeds in the conditions of dairy complex has been conducted at the «Ivnytsia» LLC in Zhytomyr region. It has been established that the first-calf cows of Ukranian black-and-white dairy breed have the advantage over the red-and-white cows of same age in view of their yield per 305 days of lactation (+140 kg) and coefficient of the lactation permanence (+3,4%), giving them the content of fat in milk (–0,04%). It has been showed that cows of both breeds increase the milk yield well, the maximum yield is observed at 1–3 months of lactation, minimal – at 9–10th, the average monthly yield is decreased in 1,5 times. The dynamics of fat and protein during the lactation period is comparable to cows of both breeds – their content is growing rapidly after reduction at 2–3 months, peaking in the late lactation period.
URI: http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/8130
Располагается в коллекциях:Статті

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
ANHT_2017_3_97_199-205.pdf821,06 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет