DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Інститути, факультети та підрозділи університету >
Факультети >
Ветеринарної медицини >
Кафедра нормальної і патологічної морфології, гігієни та експертизи >
Статті >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/8262

Название: Ветеринарно-санітарна експертиза і ветеринарно-санітарна оцінка м’яса кролів різновікових груп, вирощених у приватному секторі смт. Ємільчине, Ємільчинського району, Житомирської області
Другие названия: Ветеринарно-санитарная экспертиза и ветеринарно-санитарная оценка мяса кроликов разновозрастных групп, вырощенных в частном секторе пгт Емильчино, Емильчинского района, Житомирской области
Veterinary-sanitary inspection and veterinary-sanitary assessmentof meat rabbits of different age groups, grown in the private sector Emilchino village, Yemelchinskyy district, Zhytomyr region
Авторы: Котелевич, В. А.
Kotelevich, V.
Ключевые слова: каліфорнійська скоростигла м’ясна порода
калифорнийская скороспелая мясная порода
California precocious breed meat
кролятина
крольчатина
rabbit
ветеринарно-санітарна експертиза
ветеринарно-санитарная экспертиза
veterinary-sanitary inspection
ветеринарно-санітарна оцінка
ветеринарно-санитарная оценка
veterinary and sanitary evaluation
питома активність
удельная активность
specific activity
органолептично-дегустаційні показники
органолептически-дегустационные показатели
organoleptic and tasting indicators
індекс збитості
индекс сбитости
loss index
забійний вихід
убойный выход
slaughter
Дата публикации: 2016
Издатель: Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С. З. Ґжицького
Библиографическое описание: Котелевич В. А. Ветеринарно-санітарна експертиза і ветеринарно-санітарна оцінка м’яса кролів різновікових груп, вирощених у приватному секторі смт. Ємільчине, Ємільчинського району, Житомирської області / В. А. Котелевич // Наук. вісн. Львів. нац. ун-ту вет. медицини та біотехнологій ім. С. З. Ґжицького. Сер. Вет. науки. – 2016. – Т. 18, № 3 (70). – С. 153−156.
Аннотация: Серед глобальних проблем сьогодення в потерпілих внаслідок аварії на ЧАЕС районах Житомирської області першочергове значення має безпека та якість тваринницької продукції у постчорнобильський період. Безпека та якість харчових продуктів і продовольчої сировини є одним з основних факторів, що забезпечують здоров’я населення і збереження його генофонду. На вимогу закону України «Про безпечність та якість харчових продуктів та інших нормативно-правових актів, з урахуванням положень Міжнародного законодавства Codexalimentarius Державна ветеринарна та фітосанітарна служба України прийняла до впровадження в практику ветеринарної медицини «Настанову з належної виробничої та гігієнічної практики (GMP/GHP)» виробництва м’яса», згідно якої, «умови вирощування тварин з метою виробництва м’яса повинні сприяти виробництву безпечного і якісного м’яса». Проведеними дослідженнями встановлено, що у вирішенні проблеми дієтичного, повноцінного харчування населення, особливо дітей та людей похилого віку, в екологічно небезпечних умовах навколишнього середовища кролятина повинна займати провідне місце. Адже вміст радіонуклідів в кролятині дуже низький. Питома активність м'яса кролів 4–місячного віку була на рівні <1,9 ± 0,47 Бк/кг за вмістом 137Сs та 3,7 ± 0,88 Бк/кг за вмістом 90Sr. У м'ясі дорослих кролів ці показники відповідно становили 4,8 ± 0,46 Бк/кг та 6,2 ± 1,2 (при нормі 200 і 20 Бк/кг). У порівняльному аспекті м’ясо 4–місячних кролів каліфорнійської скоростиглої м’ясної породи має більш високі органолептично-дегустаційні показники, ніж у дорослих. За смаком, соковитістю, кольором та ароматом загальний середній бал складав: шийно-грудні м'язи – 4,3 балів, попереково-тазові – 4,7 балів, тоді як цей показник у дорослих тварин відповідно становив 3,6 та 3,8 балів. Індекс збитості у самців каліфорнійської скоростиглої породи в 4–місячному віці складав 74,9%, а у дворічних – 86,2%. Забійний вихід відповідно – 49,2% і 44,2%, вихід чистого м’яса – 82,0% та 81,8%. У тушках кролів, які вирощувалися у фермерському господарстві, благополучному по інфекційним та інвазійним захворюванням, патологоанатомічні зміни відсутні.
Среди глобальных проблем современности в пострадавших вследствие аварии на ЧАЭС районах Житомирской области первостепенное значение имеет безопасность и качество животноводческой продукции в постчернобыльский период. Безопасность и качество пищевых продуктов и продовольственного сырья является одним из основных факторов, обеспечивающих здоровье населения и сохранение его генофонда. По требованию закона Украины «О безопасности и качестве пищевых продуктов и других нормативно-правовых актов, с учетом положений Международного законодательства Codexalimentarius Государственная ветеринарная и фитосанитарная служба Украины приняла к внедрению в практику ветеринарной медицины «Руководство по надлежащей производственной и гигиенической практики (GMP / GHP) «производства мяса», согласно которой, «условия выращивания животных с целью производства мяса должны способствовать производству безопасного и качественного мяса». Проведенными исследованиями установлено, что в решении проблемы диетического, полноценного питания населения, особенно детей и пожилых людей, в экологически опасных условиях окружающей среды крольчатина должна занимать ведущее место. Ведь содержание радионуклидов в крольчатине очень низкий. Удельная активность мяса кроликов 4–месячного возраста была на уровне <1,9 ± 0,47 Бк/кг по содержанию 137 Сs и 3,7 ± 0,88 Бк/кг по содержанию 90 Sr. В мясе взрослых кроликов эти показатели соответственно составляли 4,8 ± 0,46 Б /кг и 6,2 ± 1,2 (при норме 200 и 20 Бк/кг). В сравнительном аспекте мясо 4–месячных кроликов калифорнийской скороспелой мясной породы имеет более высокие органолептическим–дегустационные показатели, чем у взрослых. По вкусу, сочностью, цветом и ароматом общий средний балл составлял: шейно-грудные мышцы – 4,3 баллов, пояснично-тазовые – 4,7 баллов, тогда как этот показатель у взрослых животных соответственно составил 3,6 и 3,8 баллов. Индекс сбитости у самцов калифорнийской скороспелой породы в 4–месячном возрасте составлял 74,9%, а у двухлетних – 86,2%. Убойный выход соответственно – 49,2% и 44,2%, выход чистого мяса – 82,0% и 81,8%. В тушках кроликов, которые выращивались в фермерском хозяйстве, благополучном по инфекционным и инвазивным заболеванием, патологоанатомические изменения отсутствуют.
Among the global problems of today to the victims of the Chernobyl accident areas Zhytomyr region priority is safety and quality of animal products in Postchernobyl period. Safety and quality of food and raw materials is one of the key factors that ensure public health and preserve its gene pool. At the request of the Law of Ukraine. On the safety and quality of food and other regulatory legal acts, subject to the provisions of international law Codexalimentarius State Veterinary and Phytosanitary Service of Ukraine took the implementation in practice of veterinary medicine guidelines of good manufacturing and hygienic practices (GMP / GHP) «meat production», according to which «the conditions of growing animals for meat production should contribute to the production of safe and quality meat». Conducted research found that addressing diet, nutrition of the population, especially children and the elderly, as environmentally hazardous environments rabbit should take the lead. For radionuclide content in rabbit meat is very low. The specific activity of meat rabbits 4–month old was at <1.9 ± 0.47 Bq/kg for the content of 137 Cs and 3.7 ± 0.88 Bq/kg for the content of 90 Sr. In adult rabbit meat, these figures were respectively 4.8 ± 0.46 Bq/kg and 6.2 ± 1.2 (at a rate of 200 and 20 Bq/kg). In comparative perspective Meat 4–monthly Californian rabbits precocious meat breed has a high performance organoleptically-tasting than in adults. The taste, juiciness, color and flavor overall GPA was, neck and chest muscles – 4.3 points, lumbar-pelvic – 4.7 points, while the rate in adult animals was respectively 3.6 and 3.8 points. Index zbytosti California precocious males breed in 4–months of age was 74.9%, and in two years – 86.2%. Slaughter output respectively – 49.2% and 44.2%, out of pure meat – 82.0% and 81.8%. In the carcass of rabbits that were grown in the farm, prosperous in infectious and parasitic diseases, pathological changes available.
URI: http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/8262
Располагается в коллекциях:Статті

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
NVisn_LNUVMB_2016_18_3_70_153–156.pdf281,85 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет