DSpace User Registration
 

Institutional Repository of Zhytomyr National Agroecological University >
Інститути, факультети та підрозділи університету >
Факультети >
Агрономічний >
Кафедра захисту рослин >
Матеріали конференцій >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/8322

Название: Мікофлора зерна тритикале та спельти в Поліссі та Лісостепу України
Другие названия: Triticale grain cereal microflora and spices in Polissya and Forest-Steppe Ukraine
Микофлора зерна тритикале и спельты в Полесье и Лесостепи Украины
Авторы: Ключевич, М. М.
Klyuchevich, M.
Ключевич, В. Б.
Klyuchevich, V.
Ключевые слова: тритикале
triticale
спельта
spellet
мікофлора
mycoflora
микофлора
Issue Date: 2017
Издатель: СПОЛОМ
Библиографическое описание: Ключевич М. М. Мікофлора зерна тритикале та спельти в Поліссі та Лісостепу України / М. М. Ключевич, В. Б. Ключевич // XV з’їзд Товариства мікробіологів України iм. С. М. Виноградського : тези доп., (м. Одеса, 11–15 верес. 2017 р.). – Львів : СПОЛОМ, 2017. – С. 63.
Аннотация: Серед зернових культур сьогодення перспективним є вирощування тритикале (Triticosecale Wittmack.) та спельти (Triticum spelta L.) для розв’язання продовольчої і кормової проблеми в Україні. На Поліссі та Лісостепу фактичний показник урожайності зазначених культур значно нижчий потенційної продуктивності реєстрованих сортів, що лімітується численними хворобами зерна, серед яких найбільш поширеними і шкідливими є мікози. Визначено мікофлору зерна тритикале і спельти протягом 2012–2016 рр. шляхом відбору зразків у сільськогосподарських підприємствах і наукових установах поліської та лісостепової зон. Встановлено, що зерно тритикале та спельти щорічно уражується патогенами грибної етіології. Рівень інфікованості зерна грибами на тритикале знаходився в межах від 43 до 98%, на спельті – від 32 до 73%. Домінуюче положення в патогенному комплексі на обох культурах займали гриби родів Alternaria і Fusarium.
Growing triticale (Triticosecale Wittmack.) And spit (Triticum spelta L.) for solving food and feed problems in Ukraine are promising among today's grain crops. In Polissya and Forest-Steppe, the actual yield of these crops is significantly lower than the potential yield of registered varieties, which is limited by numerous diseases of the grain, among which the most widespread and harmful are mycoses. The mycoflora of grain triticale and spit have been determined during 2012–2016 by sampling in agricultural enterprises and scientific institutions of Polissya and Forest-Steppe zones. It was established that triticale grain and spit annually are affected by pathogens of fungal etiology. The level of infection of the grain with fungi on the triticale was in the range of 43 to 98%, in spelled – from 32 to 73%. The dominant position in the pathogenic complex in both cultures was the Alternaria and Fusarium genera.
Среди зерновых культур перспективным является выращивание тритикале (Triticosecale Wittmack.) и спельты (Triticum spelta L.) для решения продовольственной и кормовой проблемы в Украине. На Полесье и Лесостепи фактический показатель урожайности указанных культур значительно ниже потенциальной производительности регистрируемых сортов, лимитируется многочисленными болезнями зерна, среди которых наиболее распространенными и вредными являются микозы. Определена микофлора зерна тритикале и спельты в течение 2012–2016 гг. Путем отбора образцов в сельскохозяйственных предприятиях и научных учреждениях полесской и лесостепной зон. Установлено, что зерно тритикале и спельты ежегодно поражается патогенами грибной этиологии. Уровень инфицированности зерна грибами на тритикале находился в пределах от 43 до 98%, на спельту – от 32 до 73%. Доминирующее положение в патогенному комплексе на обоих культурах занимали грибы родов Alternaria и Fusarium.
URI: http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/8322
Appears in Collections:Матеріали конференцій

Files in This Item:

File Description SizeFormat
TMU_2017_63.pdf372,88 kBAdobe PDFView/Open
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2017 ZNAEU