DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Інститути, факультети та підрозділи університету >
Факультети >
Технологічний >
Кафедра технологій виробництва, переробки та якості продукції тваринництва >
Статті >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/8704

Название: Аналіз технологій виробництва перги
Другие названия: Анализ технологий производства перги
The analyses of beebread production techniques
Авторы: П’ясківський, В. М.
Пясковский, В. М.
Pyaskovsky, V.
Вербельчук, С. П.
Verbelchuk, S.
Вербельчук, Т. В.
Verbelchuk, T.
Ключевые слова: бджола медоносна
медоносная пчела
honey bee
перга
beebread
технології
технологии
techniques
продуктивність праці
производительность труда
labour productivity
якість
качество
quality
товарність
товарность
marketability
ефективність
эффективность
efficiency
Дата публикации: 2017
Издатель: Подільський державний аграрно-технічний університет
Библиографическое описание: П’ясківський В. М. Аналіз технологій виробництва перги / В. М. П’ясківський, С. П. Вербельчук, Т. В. Вербельчук // Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка. Сільськогосподарські науки. – 2017. – Вип. 26, ч. 1. – С. 136−149.
Аннотация: Бджільництво України перебуває в активному розвитку. Нарощується виробництво меду, впроваджується технології інших видів продукції, розширюється експорт. Перга – унікальний продукт бджіл. Проте існуючі технології її добування є вкрай трудозатратними, мало механізованим. Інтегрування до ЄС зобов'язує виробників бджолопродукції чітко дотримуватись вимог передових технологій, якості та чистоти продукції. Необхідно створити систему стандартів та безпеки для різних видів продукції. У статті пропонується методика, що заснована на узагальненні показників природи перги, її значення для бджіл та людини, існуючих технологіях виробництва продукту та власних експериментальних дослідженнях. Дослідження спираються на звід правил і процедур, що містять серію методів, використання яких дозволяє систематизувати попередні дослідження, виявити ефективність виробництва перги. До таких методів відносяться: емпірико-теоретичні, систематизації, експериментальні, логічні, економічні та статистичні. Авторами розглянуто огляд основних існуючих технологій перги. Розкрито природу квіткового пилку, збирання, консервування та використання його бджолами, мікробіологічні процеси перетворення обніжжя в законсервований продукт – пергу. Наведено можливі шляхи інтенсифікації виробництва. В досліді порівнювалась ефективність способу добування перги з воскового стільника гравюрної лопатки та розігнутої канцелярської скріпки. Не зважаючи на певну «простоту» ці способи та інструменти є актуальними для пасік різного розміру. Добування перги гравюрною лопаткою було ефективним на 6,5 % за продуктивністю. Вищою є якість продукції, товарність та ціна. Дослідження дозволяють рекомендувати дрібнотоварному виробництву при добуванні перги ручним способом застосовувати гравюрну лопатку. Робота потребує продовження досліджень з морфологічного складу, фізико-хімічних та біохімічних показників за програмою Всеукраїнського проекту «Біорізноманіття медоносних та пилкових рослин України – 2016», що входить до міжнародного проекту Agro Bio Net.
Пчеловодство Украины находится в активном развитии. Наращивается производство меда, внедряются технологии других видов продукции, расширяется экспорт. Перга – уникальный продукт пчел. Однако существующие технологии ее добычи крайне трудозатратные, мало механизированные. Интегрирование в ЕС обязывает производителей пчелопродукции четко соблюдать требования передовых технологий, качества и чистоты продукции. Необходимо создать систему стандартов и безопасности для различных видов продукции. В статье предлагается методика, основанная на обобщении показателей природы перги, ее значение для пчел и человека, существующих технологиях производства продукта и собственных экспериментальных исследованиях. Исследования опираются на свод правил и процедур, содержащих серию методов, использование которых позволяет систематизировать предыдущие исследования, выявить эффективность производства перги. К таким методам относятся: эмпирико-теоретические, систематизации, экспериментальные, логические, экономические и статистические. Авторами рассмотрен обзор основных существующих технологий перги. Раскрыта природа цветочной пыльцы, сбора, консервирования и использования его пчелами, микробиологические процессы преобразования обножка в законсервированый продукт – пергу. Приведены возможные пути интенсификации производства. В опыте сравнивалась эффективность способа добычи перги с воскового сота гравюрной лопатки и разогнутой канцелярской скрепки. Несмотря на определенную «простоту» эти способы и инструменты актуальны для пасек разного размера. Добыча перги гравюрной лопаткой было эффективно на 6,5% по производительности. Высшее качество продукции, товарность и цена. Исследования позволяют рекомендовать мелкотоварному производству при извлечении перги вручную применять гравюрную лопатку. Работа требует продолжения исследований с морфологического состава, физико-химических и биохимических показателей по программе Всеукраинского проекта «Биоразнообразие медоносных и пыльцевых растений Украины – 2016», которая входит в международный проект Agro Bio Net.
The apiculture of Ukraine is in the process of dynamic development. Honey production is increased, the other kinds of production techniques are implemented, the export expansion is observed. Beebread is unique bee product. However, the existing techniques of its production are extremely labor-intensive and slightly mechanized. EU integration has required the producers of beekeeping products follow the innovative techniques requirements, quality and purity requirements. It is necessary to create the standard and safety system for various kinds of products. The article focuses on the methods based on the generalization of beebread nature indices, their importance for bees and human; on the existing production techniques of the product and actually developed experimental research. The research is based on the set of rules and procedures which contain a number of techniques, and their application make it possible to systemize the previous research, to identify beebread production efficiency. Such methods include empirical and theoretical method, the method of systematization, experimental, logical, economical and statistical methods. The description of the main existing beebread techniques has been analyzed by the authors. The article considers the nature of the pollen, its sipping, preservation and use by the bees; microbiological processes of pollen load conversion into preserved product – beebread. The possible ways of production intensification have been offered. The efficiency of beebread production with the help of gravure spatula and with the help of unbent paper clip has been compared during the research. In spite of the simplicity, the given methods and tools are current for the apiaries of different size. Beebread production with the help of shoulder engraving was 6,5% higher in efficiency. The quality, marketability and price of the products are higher. The research recommends to apply the shoulder engraving on farms with manually small-scale beebread production. The work needs research continuation relative to morphological content, physical, chemical and biochemical indices according to the programme of all-Ukrainian project «Biodiversity of melliferous and pollen herbs in Ukraine – 2016» which is included into the international project Agro Bio Net.
URI: http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/8704
ISSN: 2410-1125
Располагается в коллекциях:Статті

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
PSV_2017_26_ 1_136-149.pdf395,01 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет