DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Zhytomyr National Agroecological University >
Інститути, факультети та підрозділи університету >
Факультети >
Технологічний >
Кафедра годівлі тварин та технології кормів >
Статті >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/9566

Название: Високобілкові корми для відгодівлі свиней в зоні Полісся
Другие названия: Высокобелковые корма для откорма свиней в зоне Полесья
High-protein fodder for fattening pigs in Polissya
Авторы: Савчук, І. М.
Савчук, И. Н.
Savchuk, I.
Тимошенко, З. А.
Tymoshenko, Z.
Камінський, В. М.
Каминский, В. Н.
Kaminskyi, V.
Мельничук, О. П.
Мельничук, А. П.
Melnichuk, А.
Ключевые слова: свині
свиньи
pigs
продуктивність
продуктивность
productivity
зерносуміш
зерновая смесь
crushed grain mixture
пелюшка
горох полевой
field pea
вика
vetch
люпин
lupine
Дата публикации: 2018
Издатель: Інститут сільського господарства Полісся Національної академії аграрних наук України
Библиографическое описание: Високобілкові корми для відгодівлі свиней в зоні Полісся / І. М. Савчук, З. А. Тимошенко, В. М. Камінський, О. П. Мельничук // Агропромислове виробництво Полісся. – 2018. – Вип. 11. – С. 101–105.
Аннотация: Мета. Дослідити ефективність використання в складі кормових зерносумішей дерті пелюшки, вики і люпину для відгодівлі молодняку свиней в умовах зони Полісся України. Методи. Сформовано 3 групи молодняку свиней: І група (контрольна) – зерносуміш №1 (18% за масою дерті пелюшки); ІІ группа (дослідна) – зерносуміш №2 (18% за масою дерті вики); ІІІ група (дослідна) – зерносуміш №3 (16% за масою дерті люпину). Живу масу молодняку свиней визначали індивідуальним зважуванням до ранкової годівлі, оплату корму приростом живої маси – розрахунковим шляхом (за витратами кормів на одиницю продукції у тварин контрольної та дослідних груп), забійні якості – за технологією, прийнятою на м’ясопереробних підприємствах. Результати. Оптимізація протеїнового живлення молодняку свиней на вирощуванні й відгодівлі за рахунок високобілкових кормів місцевого виробництва (пелюшки, вики, люпину) позитивно позначається на показниках продуктивності (517–563 г) та конверсії корму (4,45–4,65 к. од.). Висновки. Заміна в складі кормової зерносуміші 18% (за масою) дерті пелюшкової на аналогічну кількість дерті вики і 16% дерті люпинової суттєво не вплинуло на інтенсивність росту молодняку свиней. У підсвинків І (контрольної) групи, яким згодовували зерносуміш №1, спостерігається незначне зростання виходу парної туші (на 0,1–3,8% абсолютних) та забійного виходу (на 0,4–3,9% абсолютних) при погіршенні енергетичної цінності найдовшого м’язу спини (на 0,10–0,75 МДж/кг).
Цель. Изучить эффективность использования в составе кормовых зерновых смесей дерти полевого гороха, вики и люпина для откорма молодняка свиней в условиях зоны Полесья. Методы. Сформировано 3 группы молодняка свиней: І группа (контрольная) – зерновая смесь №1 (18% по массе дерти пелюшки); ІІ группа (опытная) – зерновая смесь №2 (18% по массе дерти вики); ІІІ группа (опытная) – зерновая смесь №3 (16% по массе дерти люпина). Живую массу молодняка свиней определяли индивидуальным взвешиванием до утреннего кормления, оплату корма привесом живой массы – расчетным путем (по затратам кормов на единицу продукции в животных контрольной и опытных групп), убойные качества – по технологии, принятой на мясоперерабатывающих предприятиях. Результаты. Оптимизация протеинового питания молодняка свиней на выращивании и откорме за счет высокобелковых местного производства (пелюшки, вики, люпина) положительно влияет на показатели продуктивности (517–563 г) и конверсии корма (4,45–4,65 к.ед.). Выводы. Замена в составе кормовой зерновой смеси 18% (по массе) дерти пелюшки на аналогичное количество дерти вики и 16% дерти люпина существенно не повлияло на интенсивность роста молодняка свиней. У подсвинков І (контрольной) группы, которым скармливалась зерновая смесь №1, наблюдается незначительное увеличение парной туши (на 0,1–3,8% абсолютных) и убойного выхода (на 0,4–3,9% абсолютных) при ухудшении энергетической ценности длиннейшей мышцы спины (на 0,10–0,75 МДж/кг).
Goal. To study the effectiveness of using in the composition of fodder crushed grain mixtures of pea field, wiki and lupine for fattening young pigs in conditions of the Polissya zone. Methods. Three groups of young pigs were formed: group I (control group) – grain mixture № 1 (18% by weight of peas of the field); Group II (experimental) – grain mixture № 2 (18% by weight of the wiki); ІІІ group (experimental) – grain mixture № 3 (16% by weight of lupine). The live weight of young pigs was determined by individual weighing before morning feeding, payment of feed by weight gain by calculation (for feed costs per unit of production in control and experimental animals), slaughtering qualities – according to technology adopted at meat protein supply of young pigs for rearing and fattening due to high-protein feeds of local production (peas of field, wiki, lupine) positively influences productivity (517–563 g) and feed conversion (4.45–4.65 fodder units). Conclusions. The substitution of 18% (by weight) of peas for a similar amount of wiki and 16% of lupine did not significantly affect the growth rate of pigs. In pigs of the I (control) group fed grain mixture№ 1, an insignificant increase in the steam carcass (by 0.1–3.8% absolute) and slaughter yield (by 0.4–3.9% absolute) is observed with deterioration of the energy the values of the longest muscle in the back (by 0.10–0.75 MJ/kg).
URI: http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/9566
Располагается в коллекциях:Статті

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
APV_2018_11_101-105.pdf1,02 MBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2017 ЖНАЭУ