DSpace User Registration
 

Institutional Repository of Zhytomyr National Agroecological University >
Періодичні видання >
Наукові горизонти >
2019, № 03 (76) >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/9804

Название: Формування собівартості продукції в сільськогосподарських підприємствах
Другие названия: Formation of product cost at agricultural enterprises
Формирование себестоимости продукции в сельскохозяйственных предприятиях
Авторы: Василенко, С. В.
Vasylenko, S.
Ключевые слова: собівартість
product cost
себестоимость
формування собівартості продукції
formation of product cost
формирование себестоимости продукции
витрати
expenses
расходы
сільськогосподарська продукція
agricultural products
сельскохозяйственная продукция
рослинництво
plant production
растениеводство
тваринництво
livestock breeding
животноводство
сільськогосподарське підприємство
agricultural enterprise
сельскохозяйственное предприятие
Issue Date: 2019
Издатель: Житомирський національний агроекологічний університет
Библиографическое описание: Василенко С. В. Формування собівартості продукції в сільськогосподарських підприємствах / С. В. Василенко // Наукові горизонти. – 2019. – № 3 (76). – С. 57–63.
Аннотация: Висвітлено формування собівартості продукції в сільськогосподарських підприємствах, яка є одним із головних питань при здійсненні своєї господарської діяльності. Встановлено, що собівартість як економічна категорія – це сума всіх витрат підприємства на виробництво і реалізацію продукції. До собівартості сільськогосподарської продукції відносяться: витрати на оплату праці, відрахування на соціальні заходи; матеріальні витрати, що включають такі статті витрат, як насіння та посадковий матеріал, корми, мінеральні добрива, пальне і мастильні матеріали, електроенергія, паливо й енергія, запасні частини, ремонт і будівельні матеріали для ремонту, оплата послуг і робіт, які виконані сторонніми організаціями, інші матеріальні витрати, а також амортизація та інші витрати, у тому числі орендна плата за земельні частки (паї), майнові паї, інші витрати. Всі зазначені витрати формують ресурси підприємства, виражені у вартісному вимірі. На підставі статистичних даних проведений аналіз виробничої собівартості продукції (робіт, послуг) сільського господарства в сільськогосподарських підприємствах України, який дозволив виявити тенденції щодо зміни показника витрати всього і в розрізі статей. З’ясовано, що в 2017 р. порівняно з 2013 р. сума витрат у сільськогосподарських підприємствах України зросла в 6,5 раза, зокрема в структурі витрат найбільшу частку займають матеріальні витрати, які в 2017 р. становити 59,8 %. Зазначається, що при обчисленні собівартості виготовленої та реалізованої продукції важливо визначити склад витрат, виявити витрати відповідно до видів діяльності, задля визначення фінансових результатів господарської діяльності, що ставлять за мету всі господарюючі суб’єкти. Крім того, собівартість готової продукції (робіт, послуг) та склад витрат, що до неї входять, визначається ПБО 9. Пунктом 10 ПБО 9 установлено, що собівартість продукції визначається згідно з нормами ПБО 16. Підкреслено, що формування собівартості продукції в сільськогосподарських підприємствах вимагає пошуку резервів зниження собівартості, яка полягає у застосуванні енерго- та ресурсозберігаючих технологій, використанні прогресивної техніки, ІТ-технологій тощо.
Formation of product cost at agricultural enterprises is one of the main questions in the process of their economic activity. As an economic category, product cost is the total amount of expenses of an enterprise on production and sales of their products. The agricultural product cost comprises payroll expenses and benefits-related deductions; material costs including seeds and planting materials, fodders, mineral fertilizers, fuel and lubricants, electricity cost, fuel and energy, spare parts, repair costs and construction materials for repairs, payment for services and works provided by external parties and other material costs; depreciation and other expenses including renting fees for land parcels (shares), property shares and other expenditures. All specified expenses form the resources of enterprises expressed in value terms. Based on statistical data, manufacturing product cost (works, services) of agricultural products at agricultural enterprises in Ukraine is analyzed. This analysis allowed identifying trends in the change of total expenses indicator and in the context of expenditure items. It is established that in 2017, if compared with 2013, the amount of expenses at agricultural enterprises in Ukraine increased by 6.5 times. In particular, material costs account for the biggest share in the expenditure pattern; in 2017 they amounted to 59.8%. It is emphasized that while calculating the product cost of manufactured and sold products, it is important to specify the composition of expenditures, to identify expenditures in accordance with the type of activity in order to define financial results of economic activity, which is the aim of all business entities. Furthermore, finished product cost (works, services) and the composition of expenditures that it includes are specified in the Accounting Regulations 9. In paragraph 10 of the Accounting Regulations 9 it is stated that production cost is defined according to the norms of the Accounting Regulations 16. The formation of product cost at agricultural enterprises requires the search for the reserves to reduce production cost, which consists in using energy- and resource-saving technologies, using advanced equipment, IT-technologies, etc.
Отражено формирование себестоимости продукции в сельскохозяйственных предприятиях, которая является одним из главных вопросов при осуществлении своей хозяйственной деятельности. Установлено, что себестоимость как экономическая категория – это сумма всех расходов предприятия на производство и реализацию продукции. К себестоимости сельскохозяйственной продукции относятся: расходы на оплату труда и отчисление на социальные мероприятия; материальные расходы, которые включают такие статьи расходов, как семена и посадочный материал, корма, минеральные удобрения, горючее и смазочные материалы, электроэнергию, топливо и энергию, запасные части, ремонт и строительные материалы для ремонта, оплата услуг и работ, выполненных посторонними организациями, и другие материальные расходы, а также амортизация и другие расходы, в том числе арендная плата за земельные доли (паи), имущественные паи, другие расходы. Все отмеченные расходы формируют ресурсы предприятия, выраженные в стоимостном измерении. На основании статистических данных проведен анализ производственной себестоимости продукции (работ, услуг) сельского хозяйства в сельскохозяйственных предприятиях Украины, который позволил обнаружить тенденции относительно изменения показателя затраты всего и в разрезе статей. Выяснено, что в 2017 г. сравнительно с 2013 г. сумма расходов на сельскохозяйственных предприятиях Украины выросла в 6,5 раза, в частности в структуре расходов наибольшую часть занимают материальные расходы, которые в 2017 г. составляли 59,8 %. Отмечается, что при вычислении себестоимости изготовленной и реализованной продукции важно определить состав расходов, обнаружить расходы в соответствии с видами деятельности, для определения финансовых результатов хозяйственной деятельности, которые ставят целю все хозяйствующие субъекты. Кроме того, себестоимость готовой продукции (работ, услуг) и состав расходов, что к ней входят, определяется ПБУ 9. Пунктом 10 ПБУ 9 установлено, что себестоимость продукции определяется согласно нормам ПБУ 16. Подчеркнуто, что формирование себестоимости продукции в сельскохозяйственных предприятиях требует поиска резервов снижения себестоимости, которая заключается в применении энерго- и ресурсозберегающих технологий, использовании прогрессивной техники, ІТ-технологий и тому подобное.
URI: http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/9804
ISSN: 2663-2144
Appears in Collections:2019, № 03 (76)

Files in This Item:

File Description SizeFormat
SH_2019_3_57-63.pdf545,92 kBAdobe PDFView/Open
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2017 ZNAEU