DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Інститути, факультети та підрозділи університету >
Факультети >
Інформаційних технологій, обліку та фінансів >
Кафедра фінансів і кредиту >
Статті >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/13456

Название: Оцінка фінансових показників діяльності територіальних громад України
Другие названия: Assessing the Financial Indicators of Activities of Territorial Communities of Ukraine
Авторы: Стойко, О. Я.
Stoiko, O.
Шубенко, І. А.
Shubenko, I.
Ключевые слова: місцеві бюджети
local budgets
доходи місцевих бюджетів
local budget revenues
видатки місцевих бюджетів
local budget expenditures
міжбюджетні трансферти
interbudgetary transfers
фінансові показники громад
financial indicators of hromadas
Дата публикации: 2022
Издатель: Видавничий Дім «Інжек» (Харків)
Библиографическое описание: Стойко О. Я., Шубенко І. А. Оцінка фінансових показників діяльності територіальних громад України. Проблеми економіки. 2022. № 2 (52). С. 163-174.
Аннотация: Метою статті є моніторинг основних фінансових показників діяльності територіальних громад і визначення напрямів відновлення їх фінансового потенціалу. Відмічено позитивну динаміку збільшення загального обсягу доходів місцевих бюджетів України за 2015–2021 рр., крім 2020 р., у якому надійшов найменший обсяг міжбюджетних трансфертів до місцевих бюджетів за останні п’ять років. Виявлено тенденцію до збільшення частки власних доходів місцевих бюджетів (загальний фонд без трансфертів) у ВВП і доходах зведеного бюджету України впродовж 2015–2021 рр., що свідчить, з одного боку, про нарощування дохідної бази місцевих бюджетів, а з іншого – про зниження концентрації фінансових ресурсів на центральному рівні. Встановлено, що питома вага видатків місцевих бюджетів у ВВП і Зведеному бюджеті України протягом 2015–2021 рр. зменшилися, що вказує на домінуючу роль видатків державного бюджету, які забезпечують фінансування загальнодержавних потреб соціально-економічного розвитку нашої держави. Проаналізовано доходи і видатки загального та спеціального фондів місцевих бюджетів України за 2021 р., перевищення у цьому році доходів над видатками місцевих бюджетів забезпечило профіцит цих бюджетів. Досліджено структуру місцевих бюджетів України за видами доходів і податкових надходжень у розрізі обласних бюджетів і бюджетів територіальних громад за січень-грудень 2021 р. Проаналізовано питому вагу власних доходів і загального фонду областей у загальному обсязі надходжень місцевих бюджетів у розрізі регіонів України за січень-листопад 2021 р. Досліджено динаміку доходів місцевих бюджетів у розрахунку на 1 мешканця у розрізі областей України за січень-листопад 2020–2021 рр., яка свідчить про зростання фінансового потенціалу усіх областей України за вказаний період. Проаналізовано видатки місцевих бюджетів (загальний та спеціальний фонди) за функціональною класифікацією за січень-грудень 2021 р. Досліджено динаміку загальних і капітальних видатків місцевих бюджетів у розрахунку на 1-го мешканця у розрізі областей України за січень-листопад 2020–2021 рр. Проаналізовано питому вагу видатків на утримання органів місцевого самоврядування у видатках загального фонду місцевих бюджетів України за січень-листопад 2021 р. Проведений аналіз фінансових показників за січень-листопад 2021 р. засвідчив наявність значної диференціації у ресурсному забезпеченні регіонів і спроможності надавати необхідні публічні послуги своїм громадянам на відповідних територіях. Визначено, що головне завдання державної політики на місцевому рівні у повоєнний період полягає у сприянні відновленню фінансового потенціалу територій, які постраждали внаслідок воєнних дій, та забезпеченні їх громадян належним рівнем публічних послуг. Виокремлено основні принципи відновлення і розбудови України на основі концепції сталого розвитку, Європейського зеленого курсу та з урахуванням ключової ролі у цьому процесі місцевого самоврядування.
URI: http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/13456
Располагается в коллекциях:Статті

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
PE_2022_2_163-174.pdf2,12 MBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет