DSpace User Registration
 

Institutional Repository of Zhytomyr National Agroecological University >
Періодичні видання >
Вісник ЖНАЕУ >
Архів >
2015, № 2 (50), т. 1 >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/3242

Название: Борошномельні показники якості зерна спельти залежно від сорту
Другие названия: Flour indicators spelled grain quality depending on the variety
Авторы: Осокіна, Н. М.
Osokina, N.
Любич, В. В.
Lubich, V.
Возіян, В. В.
Voziyan, V.
Пертернко, В. В.
Perternko, V.
Ключевые слова: спельта
spelt
натура
grain-unit
лінійні розміри
linear dimensions
склоподібність
glassiness
маса 1000 зерен
weight 1000 grains
Issue Date: 2015
Издатель: Житомирський національний агроекологічний університет
Библиографическое описание: Борошномельні показники якості зерна спельти залежно від сорту / Н. М. Осокіна, В. В. Любич, В. В. Возіян, В. В. Пертернко // Вісник ЖНАЕУ. – 2015. – № 2 (50), т. 1. – С. 295–304.
Аннотация: У результаті проведених досліджень встановлено, що борошномельні показники якості зерна істотно змінюються залежно від сорту. Сорти, отримані методом гібридизації Tr. Aestivum / Tr. Spelta, мають більшу натуру зерна, що в середньому за три роки досліджень становила 745 г/л порівняно з сортами, отриманими методом добору, в яких цей показник становить – 702 г/л, або більше на 6 %. Довжина зерна спельти змінювалася з 6,7 до 8,3 мм, ширина – від 2,1 до 2,7, товщина від 2,6 до 3,0 мм залежно від сорту. Найбільшими лінійними розмірами характеризуються зернівки сорту Зоря України. Встановлено, що за масою 1000 зерен лише лінія LPP 3218 (51,9 г) перевищує стандарт сорту Зоря України, у якого цей показник становить 51,0 г. Зерно сортів, отриманих методом гібридизації Tr. Aestivum / Tr. Spelta, характеризується більшою масою 1000 зерен порівняно із зерном сортів, отриманих методом добору. Склоподібність зерна спельти коливається від 39 % до 84 %. Проте зерно мало склоподібність 50–68 %, за виключенням сорту Зоря України – 84 % і лінії LPP 3117 – 39 %. Зерно сортів, отриманих методом добору, мало вищу на 28 % склоподібність порівняно із зерном сортів, отриманих методом гібридизації Tr. Aestivum / Tr. Spelta.
Описание: As a result of studies found that flour grain quality indicators vary considerably depending on the variety. Varieties obtained by hybridization Tr. Aestivum / Tr. Spelta, have more grain grain-unit that the average over three years of research was 745 g/l compared with varieties obtained by selection, in which the figure is – 702 g/l or more at 6 %. Length spelled grains varied from 6,7 to 8,3 mm, width of 2,1 to 2,7, thickness from 2,6 to 3,0 mm, depending on the variety. The largest linear dimensions are characterized by a variety of grains Star Ukraine. Established that the weight of 1000 grains only line LPP 3218 (51,9 g), grain exceeds the standard variety Star Ukraine, in which the figure is 51,0 g varieties obtained by hybridization Tr. Aestivum / Tr. Spelta, characterized by a greater mass of 1000 grains compared with grain varieties obtained by selection. Glassiness grain spelled ranges from 39 % to 84 %. However, little grain glassiness 50–68 %, with the exception of grade Star Ukraine – 84 % and lines LPP 3117 – 39 %. Grain varieties obtained by selection was higher by 28 % compared glassiness grain varieties obtained by hybridization Tr. Aestivum / Tr. Spelta.
URI: http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/3242
Appears in Collections:2015, № 2 (50), т. 1

Files in This Item:

File Description SizeFormat
VZNAU_2015_2_1_295-304.pdf409,97 kBAdobe PDFView/Open
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2017 ZNAEU