DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Інститути, факультети та підрозділи університету >
Факультети >
Агрономічний >
Кафедра геодезії та землеустрою >
Статті >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/4655

Название: Геоекологічний підхід до проблеми природокористування: теоретичні аспекти та методика
Авторы: Нестерчук, І. К.
Nesterchuk, I.
Ключевые слова: геоекологічний аналіз
природокористування
ландшафтно-екологічний підхід
ландшафтна екологія
картографічне моделювання
регіон
Дата публикации: 2007
Издатель: Київський національний університет імені Тараса Шевченка
Библиографическое описание: Нестерчук І. К. Геоекологічний підхід до проблеми природокористування: теоретичні аспекти та методика / І. К Нестерчук // Фізична географія та геоморфологія. – 2007. – Вип. 52. – С. 51–66.
Аннотация: У статті проаналізовано теоретико-методологічні та методичні прийоми геоекологічного аналізу природокористування регіону з метою його оптимізації. Розроблено концептуальну модель і методику геоекологічного аналізу ландшафтів регіону та особливостей природокористування на його території. Розглянуто особливості просторової ландшафтної диференціації території та здійснено картографічне моделювання актуальних геосистем у масштабі 1:200000 на основі характеристик, які визначають специфіку ландшафтно-господарських систем регіону. Здійснено ландшафтно-екологічну оцінку просторової природно-господарської організації та ступеня антропогенної перетвореності ландшафтів внаслідок аварії на ЧАЕС. Обґрунтовано шляхи раціонального природокористування і поліпшення геоекологічної ситуації в регіоні. Екологічні проблеми сьогодення, що все частіше набувають характеру кризових ситуації, стимулювали інтенсивний розвиток досліджень в галузі взаємовідносин між суспільством та природою. Розумне ціленаправлення використання природних ресурсів можливе тільки за умови глибокого вивчення законів розвитку природи. Характер взаємодії суспільства і природи знаходиться в прямій залежності від способу виробництва і рівня розвитку продуктивних сил, від характеру суспільних взаємовідносин.
URI: http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/4655
ISSN: 0868-6939
Располагается в коллекциях:Статті

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
FGTG_2007_52_51-66.pdf939,14 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет