DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Інститути, факультети та підрозділи університету >
Факультети >
Ветеринарної медицини >
---Кафедра анатомії і гістології >
Матеріали конференцій >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/5443

Название: Морфологічні особливості органів нервової системи у хребетних тварин
Авторы: Сокульський, І. М.
Sokulsky, I.
Ключевые слова: спинний мозок
біла речовина
сіра речовина
морфологія
морфометрія
хребетні тварини
Дата публикации: 2015
Издатель: Житомирський національний агроекологічний університет
Библиографическое описание: Сокульський І. М. Морфологічні особливості органів нервової системи у хребетних тварин / І. М. Сокульський // Аграрна наука, освіта, виробництво: європейський досвід для України : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф., 17–18 листоп. 2015 р. – Житомир : ЖНАЕУ, 2015. – С. 319–321.
Аннотация: Встановлено, що видова особливість морфології спинного мозку у хребетних тварин залежить від ступеня морфофункціонального філогенетичного розвитку органів нервової системи. Слід зазначити, що у хребетних тварин відповідно до філогенетичного ряду відбувається певна структурна перебудова спинного мозку, що проявляється у збільшенні кількості моторних ядер, з чіткою диференціацією нервових клітин, збільшенням їх кількості та розмірів які мають різну форму. При цьому, залежно від об‘єму клітин та їх ядер їхнє ядерно-цитоплазматичне відношення різне. Морфологічна організація нервової системи і її окремих мікроструктур визначається місцем розміщення організму тварин в філогенетичному ряду. Вона більш примітивна у риб, складніша у амфібій, рептилій і птахів, складна у ссавців, особливо у приматів. Рівень морфологічної і хімічної архітектоніки нервової системи в цілому і її мікроструктур зокрема, визначається стадіями онтогенезу і нейрогенезу.
URI: http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/5443
Располагается в коллекциях:Матеріали конференцій

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
Mk_ANOV_2015_319-321.pdf195,56 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет