DSpace User Registration
 

Institutional Repository of Zhytomyr National Agroecological University >
Інститути, факультети та підрозділи університету >
Факультети >
Ветеринарної медицини >
Кафедра паразитології, ветеринарно-санітарної експертизи та зоогігієни >
Статті >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/9520

Название: Качество продуктов животноводства в Житомирской области
Другие названия: Якість продуктів тваринництва в Житомирській області
The quality of livestock products in Zhytomyr region
Авторы: Котелевич, В. А.
Kotelevich, V.
Ключевые слова: качество
якість
quality
безопасность
безпека
safety
пищевые продукты
харчові продукти
food products
токсичные элементы
токсичні елементи
toxic elements
пестициды
пестициди
pesticides
микотоксины
мікотоксини
mycotoxins
антибиотики
антибіотики
antibiotics
Issue Date: 2018
Издатель: Учреждение образования «Витебская ордена «Знак Почета» государственная академия ветеринарной медицины»
Библиографическое описание: Котелевич В. А. Качество продуктов животноводства в Житомирской области / В. А. Котелевич // Ученые записки / Витебская ордена «Знак Почета» Гос. акад. вет. медицины. – 2018. – Т. 54, вып. 2. – С. 95−98.
Аннотация: Приведены результаты ветеринарно-санитарной экспертизы пищевых продуктов по данным ЖРГЛВМ (2014 – 2015 гг.) и государственных лабораторий ветеринарно-санитарной экспертизы хозяйственных рынков г. Житомира и Житомирской области. Основной причиной выбраковки субпродуктов в 2014–2015 гг. были инвазионные заболевания, в том числе 658 (3,45%) случаев фасциолеза при исследовании продуктов убоя КРС, 5033 – эхинококкоза (3,59%) и 413 (0,29%) – метастронгилеза у свиней. По показателям качества и безопасности (содержание токсичных элементов, пестицидов, микотоксинов, антибиотиков) полукопченые и вареные колбасы высшего, 1 и 2 сорта соответствовали нормативным требованиям. По санитарным показателям в 4,4% образцов этих мясопродуктов были выделены бактерии группы кишечной палочки, в 11,1% – мезофильные аэробные и факультативно анаэробные микроорганизмы, которые при соответствующих условиях могут вызвать пищевые токсикоинфекции. Гарантом безопасности молочной продукции в Украине остается система мониторинга санитарно опасных возбудителей и остаточных количеств токсичных веществ. Для устранения риска опасностей потребителя молочной продукции необходимо совершенствовать систему контроля сырья, используемого для изготовления продуктов, по показателям безопасности на всех этапах производства.
Наведено результати ветеринарно-санітарної експертизи харчових продуктів за даними ЖРДЛВМ (2014 – 2015 рр.) і державних лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи господарських ринків м. Житомира та Житомирської області. Основною причиною вибракування субпродуктів в 2014–2015 рр. були інвазійні захворювання, в тому числі 658 (3,45%) випадків фасціольозу при дослідженні продуктів забою великої рогатої худоби, 5033 – ехінококозу (3,59%) і 413 (0,29%) – метастронгільозу у свиней. За показниками якості та безпеки (вміст токсичних елементів, пестицидів, мікотоксинів, антибіотиків) напівкопчені та варені ковбаси вищого, 1 і 2 сорту відповідали нормативним вимогам. За санітарними показниками у 4,4% зразків цих м’ясопродуктів були виділені бактерії групи кишкової палички, в 11,1% – мезофільні аеробні і факультативно анаеробні мікроорганізми, які при відповідних умовах можуть викликати харчові токсикоінфекції. Гарантом безпеки молочної продукції в Україні залишається система моніторингу санітарно небезпечних збудників і залишкових кількостей токсичних речовин. Для усунення ризику небезпек споживача молочної продукції необхідно вдосконалювати систему контролю сировини, яку використовують для виготовлення продуктів, за показниками безпеки на всіх етапах виробництва.
The results of the veterinary-sanitary examination of food products according to the data of the ZhRDLVM (2014–2015 biennium) and the state laboratories of veterinary and sanitary expertise of the economic markets of Zhytomyr and Zhytomyr region are presented. Invasive diseases were the main cause of whipping off by-products during 2014–2015, including 658 (3.45%) cases of fasciolosis in the study of cattle-slaughter products, 5033 – echinococcosis (3.59%) and 413 (0.29%) – metastrongylosis in pigs. According to quality and safety indicators (content of toxic elements, pesticides, mycotoxins, antibiotics), semi-smoked and cooked high-grade quartz, 1 and 2 grades conformed to regulatory requirements. According to the sanitary indicators, 4.4% of samples of these meat products have been isolated bacteria of the E. coli group, 11.1% are mesophilic aerobic and optional anaerobic microorganisms that, under appropriate conditions, can cause food-borne toxicoinfection. The guarantor of dairy product safety in Ukraine remains the monitoring system of sanitary hazards and residual amounts of toxic substances. In order to eliminate the risk of dangers to the dairy consumer, it is necessary to improve the control system of raw materials used for the manufacture of products, according to safety indicators at all stages of production.
URI: http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/9520
ISSN: 2078-0109
Appears in Collections:Статті

Files in This Item:

File Description SizeFormat
Uch_zap_UO_VGAVM_2018_54_2_95-98.pdf261,13 kBAdobe PDFView/Open
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2017 ZNAEU